Srednjoškolci se u slobodno vreme upoznavali sa znamenostima Novog Sada

Učenici prvog razreda srednjoškolskog doma "Brankovo kolo" sinoć su uz pomoć stručnog vodiča obišli staro gradsko jezgro i upoznali se sa istorijatom i nekim znamenitostima Novog Sada.
Učenici prvog razreda srednjoškolskog doma "Brankovo kolo" sinoć su uz pomoć stručnog vodiča obišli staro gradsko jezgro i upoznali se sa istorijatom i nekim znamenitostima Novog Sada.

Ovi odlični đaci, mahom iz Vojvodine ali i drugih krajeva Srbije, po prvi put su došli u Novi Sad gde će se školovati najmanje naredne četiri godine.

Kako bi se što bolje privikli na novu sredinu, dom im je organizovao šetnju centrom vojvođanske prestonice, a sa vaspitačicama Dušicom Polovinom i Slađanom Lukić je bilo 40-ak đaka od stotinak upisanih u prvi razred koji su dobili smeštaj u Brankovom kolu. Za narednu nedelju planiran je obilazak Galerije matice srpske i Muzeja Vojvodine, a potom Gradske biblioteke i biblioteke Matice srpske.

Inače, projekat pod nazivom "Kultura - moj siguran kutak za slobodan trenutak" organizovan je u okviru kulturne sekcije srednjoškolskog doma u Episkopa Visariona 3 u kom boravi 430 đaka. Planirano je da svi učenici preko edukativnih panoa budu obavešteni o značajnim karakteristikama pojedinih kulturnih institucija i njihovim programima pa se u domu nadaju da će se mnogo više učenika pridružiti ovakvim organizovanim odlascima.

"Naš projekat podržava ideju da je kvalitetno provođenje slobodnog vremena veoma važno, posebno za učenike iz doma. Organizovane posete kulturnim institucijama i organizovan obilazak olakšava upoznavanje Novog Sada, bolju adaptaciju učenika prvog razreda na gradsku sredinu, na nove uslove života i rada, kao i socijalizaciju u vršnjačkoj grupi u domu. Evidentan je problem i što mali broj srednjoškolaca posećuje galerije i muzeje, pa je nam je želja da ih uputimo kako da na koristan način provode slobodno vreme, upoznavajući kulturne kapacitete i lepote Novog Sada", kaže za 021 Dušica Polovina.

U domu se nadaju da će promocija i popularisanje kulturnih sadržaja biti podsticaj i motivacija tinejdžerima da više prate kulturna zbivanja u gradu čime će poboljšati svoje "kulturne navike".

  • Dušan

    27.10.2013 02:27
    Eh
    Da su ovo radili dok sam ja bio u tom domu, znao bih neke stvari mnogo ranije.
  • super

    04.10.2013 18:17
    Ovo je bas lepo!
    Da deci neko nesto pokaze i objasni....bas lepo.
  • boco

    04.10.2013 11:16
    lijepo
    vidio sam ih sinoc, ali nisam znao da su to oni
    LEPO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti