"Kampus fest" zabranjen jer Pravnom fakultetu smeta buka

Organizatori studentskog festivala "Kampus fest" izjavili su danas da je zabranjeno održavanje tog festivala u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, jer je Pravni fakultet zapretio da će obustaviti nastavu, ukoliko Kampus fest bude održan.
Organizatori studentskog festivala "Kampus fest" izjavili su danas da je zabranjeno održavanje tog festivala u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, jer je Pravni fakultet zapretio da će obustaviti nastavu, ukoliko Kampus fest bude održan.

Organizatori su optužili i rektorat Univerziteta u Novom Sadu da, bez obzira što je Senat univerziteta doneo odluku da Kampus fest može da se održi, nije stao u odbranu festivala, već je umesto toga naveo da je "nastava najvažnija" i da do štrajka Pravnog fakulteta ne sme doći, a da festival može da se održi i u nekom drugom prostoru.

Oni su novinarima kazali da je takva preporuka Rektorata za njih bila neprihvatljiva, jer se na organizaciji festivala radilo od februara ove godine i optužili su Pravni fakultet da je njihova pretnja štrajkom "neosnovana i izazvana drugim motivima".

Naveli su da je Pravni fakultet kao argument za pretnje naveo da Kampus fest ometa održavanje nastave i ocenili da je takav argument "besmislen", jer se festival održava na otvorenom prostoru kampusa Univerziteta u Novom Sadu, u kojem se nalaze gotovo svi fakulteti tog univerziteta i od kojih se niti jedan nije bunio da im smeta Kampus fest, sem Pravnog fakulteta.

Organizatori su na svojoj zvaničnoj stranici na društvenoj mreži Fejsbuk u znak protesta postavili znak Kampus festa koji je precrtan, kao i ironični natpis: "Tišina! Nastava u toku".

Organizatori su naveli da neće pristati na predlog Rektorata da se festival izmesti u neki drugi prostor i najavili da će radikalno smanjiti program festivala i stupiti u štrajk, odnosno umesto predviđenih programa festivala, biće održan "štrajk u tišini".

"Na taj način želimo da iskažemo svoje protivljenje zbog izbacivanja kulture iz studentskog grada i da svojevrsnim buntom stavimo do znanja da nećemo dopustiti da nas tako lako otpišu", kazali su organizatori.

Oni su za sutra u podne, umesto otvaranja festivala, najavili konferenciju za novinare u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Najavili su i da će u petak, 11. oktobra u 19 sati u klubu "Fabrika" Studentskog kulturnog centra Novi Sad održati protestnu tribinu "Ćuti i ne mešaj se!", na kojoj će govoriti o uzrocima i posledicama "proterivanja kulture" s Univerziteta.

Dekan pravnog fakulteta: Buka smeta odvijanju nastave

Dekan pravnog fakulteta u Novom Sadu Ranko Keča rekao je danas da je jedini razlog za to što je Pravni fakultet protestovao protiv njegovog održavanja, "prošlogodišnje iskustvo" - zbog buke nastava nije mogla da se normalno odvija.

"Naš fakultet je direktno okrenut prema Univerzitetskom trgu gde se održava 'Kampus fest', tako da sve manifestacije - muzika, koncerti i žamor ometaju studente Pravnog fakulteta u radu",rekao je Keča.

Na pitanje zašto drugi fakulteti nisu protestovali zbog "Kampus festa", Keča je rekao da oni nisu okrenuti ka trgu, te im festival ne smeta.

Keča je naglasio da će, ako "Kampus fest" ipak bude na istom mestu, nastava na Pravnom biti obustavljena na tri dana, a propušteni dani će se nadoknaditi.

Rekao da je kampus Univerziteta u Novom Sadu veliki i u njemu se može naći mnogo drugih mesta za tu manifestaciju. Predloženo je i da festival bude tokom vikenda kada nema nastave, a kampus je, zbog blizine studentskih domova i menzi, veoma živ i tim danima.

Drugi po redu Kampus fest, ili "Festival kulture - od studenata studentima", trebalo je da se održi od 9. do 11. oktobra u kampusu Univerziteta, kao i prošle godine.

U okviru Kampus festa prošle godine bile su organizovane različite radionice sa studentima, a ulice univerzitetskog kampusa bile su u oktobru prošle godine pretvorene u galerije na otvorenom, pozorišta, biskope, studentske sobe i igrališta. Festival se prošle godine održavao pod motom "Okupirajmo kampus, zajedno!".

  • Gale

    20.10.2013 11:52
    Re: Pravnica
    Podsetio bi ovu pravnicu koja je završila "privatni fakultet", da za neškolovan kadar njenog profila na pravnom fakultetu nema mesta, kao ni za Grubačeve Soroševce.

    To vas boli?
    Šta se može u jaslice pa od početka, možda u nekom novom životu uspete od sebe da napravite bar neke ljude, jer sa spodobama kakve ste vi danas niko ne želi sa ovog fakulteta čak ni da komunicira.
  • Pravnik

    09.10.2013 14:05
    EVO GDE JE PROBLEM
    Orgnizatori Kampus festa su do sada opravdavali potrosnju dobijenih para tako sto su tvrdili da imaju veliku posetu studenata. Naravno da svi koji su trgom prosli, iduci na svoj fakultet, morali da prodju i njihovim standovima. Sada kada je Pravni fakultet obustavio nastavu, vidi se koliko je zapravo posetilaca imala ova skupo placena NVO zabava = 0. Zbog toga su kivni na Pravni fakultet.
  • Snalažljivi gari

    09.10.2013 13:05
    za Anonimus
    Ja samo i jesam završio niže razrede,ali mene intelektualci mole za platu i posao ahahahahah,svi uštogljeni žive u rupetinama kao miševi,kratkih živaca,e pa meni je to BLJAK :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti