Roboti i zmajevi na Festivalu nauke

Na drugom Festivalu nauke, koji se u subotu i nedelju održava u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, na popularan način će biti predstavljeno 26 naučnih oblasti.

Na drugom Festivalu nauke, koji se u subotu i nedelju održava u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, na popularan način će biti predstavljeno 26 naučnih oblasti.

Učestvovaće preko 300 naučnih radnika  i studenata, koji su pripremili mnogobrojne radionice, tribine, naučno popularna predavanja, mini festival naučno umetničkih filmova, izložbu astro fotografija i radova dece iz Osnovne škole "Vasa Stajić" kao i mnoge druge sadržaje. Programi festivala otvoreni su za sve zainteresovane i oba dana će trajati od 11 do 19 časova.

Direktorka Festivala nauke Vesna Crnojević-Bengin kaže da je ovo prilika da se razbiju stereotipi o naučnicima, a nauka popularizuje. "Nauka je oslonac svakog društva i bez njenog razvoja nema ni razvoja bilo kog segmenta društva. Zato je važna popularizacija nauke, a ovaj Festival je pravo mesto za to" konstatovala je ona. Crnojević-Bengin dodaje da će biti zanimljivo čuti zašto toliko uživamo u čokoladi i da li su zmajevi zaista mogli da bljuju vatru.

Na Festivalu će biti organizovana i video konferencija "Halo, da li je to CERN?" gde će u direktnoj vezi sa  Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja, posetioci ove manifestacije moći da razgovaraju sa naučnicima. Konferencija će biti održana u nedelju u 16 sati na Fakultetu tehničkih nauka u sali broj 106.

Sa naučnicima ove evropske organizacije nedavno su putem video-linka, a zahvaljujući Prirodno-matematičkom fakultetu,  razgovarali najbolji učenici gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" što je veoma dobro prošlo.

Festival će u subotu u 11 sati svečano otvoriti republički ministar nauke i tehnološkog razvoja Božidar Đelić.
Kompletan program festivala nalazi se na sajtu www.festivalnauke.uns.ac.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti