Policajci masovno obezbeđuju klubove uprkos strogoj zabrani

Novosadska policija je potvrdila da se njeni pojedini pripadnici bave dodatnim poslom žbog čega su prošle godine dva policajca udaljena iz službe do okončanja postupka.
Novosadska policija je potvrdila da se njeni pojedini pripadnici bave dodatnim poslom žbog čega su prošle godine dva policajca udaljena iz službe do okončanja postupka.

Novosti pišu da u Novom Sadu nekoliko desetina pripadnika Interventne jedinice i Žandarmerije radi kao obezbeđenje u noćnim klubovima i da se dele na dve grupe - porodične ljude koji zarađuju dodatni novac da prehrane porodicu, ali i one koji su kad skinu uniformu s druge strane zakona.

Ubistvo iz nehata koje se dogodilo pre tri dana u kafeu "Tapas" u Laze Telečkog, kada je stradao policajac Aleksandar Simić koji je radio i kao obezbeđenje, otvorilo je temu koja je dugo bila tabu.

Policajci se sami nude

Menadžer jednog od lokala u Ulici Laze Telečkog, kaže da im usluge obezbeđenja policija sama nudi.

- Postoje dve grupe policajaca. Jedni rade i na mojim vratima. Momci su fini, porodični ljudi. Ovim poslom se bave da bi zaradili dodatni novac. Problematični su oni drugi, koji su u uniformi tokom dana, a uveče s druge strane zakona. Oni su opasniji, u tesnoj vezi su sa narko-dilerima, a neretko i s reketašima. Ponašaju se siledžijski, tuku, lome prste. Ko se jednom s njima upusti u posao, teško se može izvući - kaže ovaj menadžer i dodaje da je ubijeni Simić spadao u prvu grupu.

Prijatelji i kolege poginulog policajca kao najveći problem pojedinih pripadnika MUP-a navode to što se u dokolici često igraju oružjem. - Bukvalno se igraju pištoljima: vrte ga, otvaraju, zatvaraju, škljockaju njime, a na ovaj način je već jedan naš kolega u Zmajevu poginuo u stanici. Metak ga ja pogodio kroz novine koje je čitao, a ubio ga je kolega, koji se, sedeći s njim u kancelariji, igrao pištoljem - pričaju policajci.

Policajcima honorarni rad strogo zabranjen

Svi službenici MUP Srbije koji tezgare kao obezbeđenje kafića i klubova, ili za privatne poslodavce uteruju dugove i obavljaju druge prljave poslove, to rade na crno, kršeći sve zvanične policijske propise.

- Sa ovom pojavom upoznati su u vrhu policije, ali ne mogu da izađu na kraj sa problemom - kaže za Dragiša Jovanović iz Privredne komore Srbije, čiji je Odbor udruženja za fizičko-tehničko obezbeđenje zajedno sa MUP-om pripremio tekst novog zakona o privatnom obezbeđenju. Prema Jovanovićevim rečima, interni pravilnici ne dozvoljavaju policajcima da rade van dužnosti, jer se to smatra sukobom interesa.

- Rad policajaca u lokalima je uvek na crno i uglavnom bez znanja njihovih nadređenih - objašnjava Jovanović. - Najčešći scenario je da pripadnici Interventne brigade, kojima je u opisu posla da obilaze klubove, počnu da svraćaju u lokale, jer ih vlasnici čašćavaju. Klubovi tako dobijaju sigurnost. S vremenom se oni upoznaju i sklapaju dogovore. Na kraju oni angažuju te policajce da rade kao obezbeđenje kada nisu na dužnosti. Sa poznanstvima u policiji oni vlasniku kluba mogu da garantuju veću bezbednost nego obično obezbeđenje, ali i protekciju kod kolega.

Veliki problem predstavlja i nošenje oružja. Svi službenici MUP imaju pravo da nose pištolje sa sobom, jer su po zakonu u obavezi da intervenišu i van dužnosti ako primete bilo kakvu kriminalnu radnju.

- Naravno i to zloupotrebljavaju, pa oružje nose i dok obezbeđuju klubove. Generalno, cela ova oblast bi trebalo da bude uređena novim Zakonom o privatnom obezbeđenju koji je u skupštinskoj proceduri. Nažalost, već dugo vremena se odugovlači sa usvajanjem - kaže Jovanović za Novosti.

Kobno igranje pištoljem

Policija i dalje utvrđuje sve okolnosti koje su dovele do pucnjave u "Tapas baru", a zasad se sa sigurnošću može reći da je Miodrag Ristić te večeri bio pod dejstvom alkohola.

Iako nije bio na dužnosti, službeni pištolj mu je bio za pojasom. Obojica su se, i Ristić i Simić protivzakonito, pored policijskog posla, izvesno vreme bavili i privatnim obezbeđenjem lokala u Ulici Laze Telečkog.

U "Tapas bar", u kojem je kao obezbeđenje bio angažovan Aleksandar Simić, Ristić je došao neposredno pre tragedije. Kratko su razgovarali, a kada je ovaj pozvao Simićevog "kolegu" iz obezbeđenja da odu u drugi lokal na piće, Simić se usprotivio, objašnjavajući da je u lokalu gužva i da ne može sam da ostane na vratima.

Posle tih reči, Ristić je izvadio službeni pištolj i u vitlajući njime, glumeći "strogoću", u šali "pripretio" da mora da ga pusti. Nekoliko sekundi posle toga začuo se pucanj, a Simić se okrvavljen stropoštao na pod. Metak ga je pogodio u glavu u predelu usta, izdahnuo je na licu mesta.

  • Kole

    10.10.2013 09:21
    Pa Milorade
    Nedavno svi mi vozači na službenim telefonima smo dobili poruku da policija bili uniformisani ili u civilu mogu da se voze besplatno.Mislim da je poruka upućena upravo od ševa SUKa.Inače šef SUKa je penzionisani policajac.
  • Milorad

    09.10.2013 22:16
    Bahatos
    Vzač sam u JGS Novi Sad. Da postoji bahatost i zloupotreba policajca je.Pri ulasku u autobus bili u uniformi ili u civilu da nekupe kartu koriste službene značke.A uvećni slučajeva se dešava da sa njima ima više putnika,oni su samnom.
  • DonJuan

    09.10.2013 17:52
    Manite se tih podela na dobre, porodicne ljude koji prehranjuju porodicu krseci zakon o policiji, i na ove druge, koji "bas krse zakon" krseci zakon........... Kriminalci su i jedni i drugi, a posao obezbedjenja treba prepustiti nekome ko nema nijedan, a takodje treba da prehrani sebe ili porodicu!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti