Ipak tender za izgradnju novog Žežljevog mosta

Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić izjavio je da je neophodno hitno raspisati novi tender za nastavak radova na novom Žeželjovom mostu.
Ministar saobraćaja Srbije Aleksandar Antić izjavio je da je neophodno hitno raspisati novi tender za nastavak radova na novom Žeželjovom mostu.

To se mora uraditi do 15. decembra da bi se omogućili radovi na tom projektu, vaznom za saobraćajnu infrastrukturu Srbije, rekao je ministar na sastanku sa šefom Delegacije Evropske unije Majklom Devenportom.

Antić i Devenport su kritikovali kašnjenje izgradnje Žeželjevog mosta koja se finansira iz sredstava EU IPA, sa 45,3 milona evra, uz kofinansiranje iz budžeta Pokrajine Vojvodine od 19,1 miliona evra.

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da su radovi počeli marta 2011. godine, a ugovoren rok za završetak je bio 32 meseca.

Svaka godina kašnjenja u izgradnji mosta preko Dunava Srbiju je koštala četiri miliona evra. Do sada je urađena svega četvrtina građevinskih poslova. Prema prvobitnom planu, novi drumsko-železnički most trebalo je da bude završen u novembru ove godine.

Novi most će biti replika starog Žeželjevog mosta, srušenog u agresiji NATO u aprilu 1999. Razlika je jedino što će njegovi lukovi, umesto od prednapregnutog betona, biti od čelika. U njega bi trebalo da bude ugrađeno oko 9.000 kubnih metara betona i 14.000 tona čelika. Izuzetno je važna tačka na panevropskom železničkom Koridoru 10.

  • ns time

    10.10.2013 11:51
    Ko je dobio posao-nije ni cudo sto most nije napravljen.Jedan od stvarnih strucnjaka za Dunav ovih dana kod Borovice u Novom Sadu dobija sut kartu, a znam da je jos prosle godine rekao kako od ove firme nece biti nista.Sad kad to isto kaze Devenport preko Antica- e, sad se slusa jer placamo penale.
  • Сремац

    10.10.2013 10:45
    ФАРСА
    Дали ја треба 75 пута да вам објашњавам игре око Жежељевог моста? Мост касни из стратешких разлога неких чланица ЕУ!Зашто? Зато што се транспорт робе од севера до блиског истока одвија без задржавања на границама.Док су нам подметали извођаче из ЕУ,који су у међувремену и "банкротирали"- ИЗГРАЂЕН ЈЕ МОСТ ПРЕКО ДУНАВА између Румуније и Бугарске.Зар мислите да ће превозници да се задржавају на нашој граници и "дрндају"нашим полуаутопутевима, чекају на прелаз преко Дунава у Новом Саду,да би прошао један вагон шинобуса?Они који су га срушили,сада се играју са нама.Да је остао мост на баржама,до данас би имали три нова моста,овако фарса се наставља.
  • Sale NS

    10.10.2013 05:08
    Kocka, kocka, kockica ...
    Najveće LEGO kocke se nalaze u NS na gradilištu "replike mosta" !?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti