Centar za socijalni rad prodavao imovinu štićenika

Bivši direktor novosadskog Centra za socijalni rad Gojko Vujnović plate radnicima koje je zaposlio obezbeđivao je novcem dobijenim od prodaje imovine štićenika te ustanove, pokazala je istraga budžetske inspekcije.
Bivši direktor novosadskog Centra za socijalni rad Gojko Vujnović plate radnicima koje je zaposlio obezbeđivao je novcem dobijenim od prodaje imovine štićenika te ustanove, pokazala je istraga budžetske inspekcije.

Mada za to nije imao utemeljenje u važećoj sistematizaciji radnih mesta, bivši direktor je 2011.i 2012. godine zaposlio 10 novih radnika. Višemilionski iznos njihovih plata je, suprotno zakonu, isplaćen novcem dobijenim od prodaje imovine štićenika.

Ovo je pokazala kontrola poslovanja Centra za socijalni rad u prošloj godini koju je obavila novosadska budžetska inspekcija. U njemu se navodi da je za plate zaposlenih, mimo sistematizacije, ukupno potrošeno 10,3 miliona dinara.

"Od toga 4,3 miliona prebačena su iz sredstava koja je CSR iz gradskog budžeta dobio na ime materijalnih troškova, dakle za zbrinjavanje korisnika usluga. Preostalih šest miliona je neovlašćeno i bez njegovog znanja, uzeto sa posebnog računa jednog štićenika CSR", precizira se u izveštaju budžetske inspekcije.

Tih šest miliona je na poseban račun stiglo posle prodaje kuće tog štićenika i, po zakonu, moglo je da koristi jedino i isključivo za troškove njegovog smeštaja i boravka u Centru za socijalni rad. Nedugo pošto je u septembru prošle godine Vujnović smenjen, radnici zaposleni mimo sistematizacije su otpušteni, a po pristizanju izveštaja budžetske inspekcije o svemu je obaveštena i policija.

Nezakonita isplata zarada od novca štićenika nije, inače, prvi primer zloupotrebe njihove imovine. Protiv Ljubice O, koordinatora tima za brigu o odraslima je, naime, 2009. vođena istraga zbog nezakonite prodaje kuće jednog duševnog bolesnika, štićenika te ustanove.

  • DanijelaNS

    11.10.2013 06:01
    KOmentar???
    na ovakva dela i nedela ne postoji vise komentar!!!!!!!!!
  • posmatrač

    10.10.2013 12:04
    kada
    Da li će ikad nadležni načiniti dublju analizu rada "socijalnih" ustanova?
  • -

    10.10.2013 10:15
    -
    @Sedam

    to i rade u starackim domovima.ja ne sumnjam da je i to ovde slucaj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti