Četiri dobitnika Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

Odbornici Skupštine grada danas su na svečanoj sednici dodelili Oktobarsku nagradu Novog Sada i Novembarsku povelju.
Odbornici Skupštine grada danas su na svečanoj sednici dodelili Oktobarsku nagradu Novog Sada i Novembarsku povelju.

 

Oktobarsku nagradu Novog Sada dobili su Pavle Budakov i Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih "Target" , a Novembarsku povelju Slobodan Jovanović i Hadži Zoran Lazin.

Novčani iznos za svakog nagrađenog je 120.000 dinara.

Na sednici su bila 73 odbornika, a jednoglasno su dali svoj glas za Budakova i Jovanovića.

Pavle Budakov, dekan Medicinskog fakulteta, odlučujuće je doprineo otvaranju Odseka za farmaciju i bio organizator uvođenja studija medicine na engleskom jeziku, na koje je bilo upisano nekoliko stotina stranih studenata. Profesor Budakov je autor mnogih udžbenika i mentor na specijalizaciji velikog broja sadašnjih lekara i specijalista patologa. Njemu je nagrada dodeljena za celokupan naučno-istraživački i javni rad i izuzetne zasluge za razvoj zdravstvene, nastavne i naučne delatnosti, jer je "angažovanjem kroz naučno i društveno delovanje i ostvarivanjem međunarodne saradnje sa uglednim svetskim zdravstvenim institucijama doprineo prepoznatljivosti Novog Sada u domaćim i međunarodnim okvirima".

Kriminolog Biljana Kikić Grujić i stručni tim Centra "Target" posetili su više od 500 osnovnih i srednjih škola, održali preko 400 tribina i 50 panel diskusija na temu "Nasilje i zlostavljenje dece". Centar je zaslužan i za osnivanje Savetovališta u Novom Sadu za žrtve elektronskog nasilja, prvog regionalnog Savetovališta za Jugoistočnu Evropu. Nagrada im je dodeljena za dugogodišnji istrajni rad i delovanje u borbi protiv zlostavljanja mladih i vršnjačkog nasilja putem informaciono-komunikacionih tehnologija i postignute rezultate u toj oblasti.

Slobodan Jovanović, je nagrada dodeljena za lične zasluge i izuzetan doprinos Fondacije "Marija Jovanović - dete" na postizanju opštekorisnog društvenog cilja u borbi protiv pedofilije i stvaranju uslova za bezbedniji i slobodniji život dece i omladine. Jovanović je inicirao i predložio Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, takozvanog "Marijinog zakona", koji je Skupština Republike Srbije usvojila aprila ove godine.

Hadži Zoran Lazin, priznanje je dodeljeno za dugogodišnje delovanje u kulturi Novog Sada, za doprinos istraživanju ličnosti i događaja iz srpske književnosti, pozorišta, istorije i kulture, posebno u proučavanju života i dela Jovana Sterije Popovića i Laze Kostića, kao i za iniciranje i organizovanje različitih umetničkih sadržaja i manifestacija od javnog značaja.

Nagrade će laureatima biti uručene 23. oktobra, na svečanosti u Gradskoj kući.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada.

Novembarska povelja se dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

  • dunja

    18.10.2013 15:12
    prekinite više da vezujete svaku vest za politiku.

    pravo svakog čoveka je da glasa za koga on hoće. To morate da shvatite. kakve veze ima ko je u kojoj stranci ako je zaista stručnjak?? ili su to vaši kompleksi koji niste ni stručnjaci pa vas neće ni stranka... verovali ili ne... ni u stranku ne može bilo ko....
  • 18.10.2013 13:37
    @direktor skole - roditelj
    Pa kad je takav stručnjak šta će joj trula stranka?
  • Duchess of Shangay

    18.10.2013 13:03
    A sta cemo sa Pajom B?

    Andjelcic klinickog centra, clan JUL-a 90-tih, spasioc mnogih gladnih usta ostalih, podobnih, profesora sa Medicinskog koji su se prikljucili "radu" sa stranim studentima?

    Kao sto neko rece ranije- Klinicki Centar k'o kanda nema moc pamcenja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti