Pokušaj organizovanja ekskurzije mimo zakona

Iako ponude za đačke ekskurzije još uvek nisu razmatrane na Savetu roditelja, učiteljice u OŠ "Prva vojvođanska brigada" podelile su đacima papir sa ponudom za jednodnevni izlet.
Iako ponude za đačke ekskurzije još uvek nisu razmatrane na Savetu roditelja, učiteljice u Osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada" na Novom naselju podelile su đacima papir sa ponudom za jednodnevni izlet.

Kako saznaje 021, sedam učiteljica četvrtog razreda podelilo je deci fotokopirane papire koje je trebalo da potpišu roditelji, iako se još uvek ne zna da li će za učenička putovanja morati da se raspisuju tenderi.

Kako za 021 kaže N. T, jedan od roditelja učenice četvrtog razreda, od početka školske godine nije održan nijedan roditeljski sastanak, a ćerka mu je nedavno donela kopirani papir na kojem je bila ponuda za jednodnevni izlet na Oplenac.

"Naravno da smo poslali 2.580 dinara učiteljici jer nismo želeli da ćerka ne putuje, pošto je tvrdila da sva deca idu. Sumnjivo nam je bilo što se izlet organizuje odmah na početku godine, kad je hladno, a roditelji su se istrošili za knjige i školski pribor. Pritom je u ponudi stajalo da učenicima nije obezbeđena nikakva hrana već i to treba da obezbedimo što je dodatnih 500 dinara", priča N. T.

Prema njegovim rečima, trebalo je da se putuje u subotu, 5. oktobra, a u petak veče ih je nazvala jedna mama i rekla da je izlet otkazan. "Ako je škola na ovaj način želela da od nas uzme još koji dinar, to je katastrofalno. Sad čekam da vidim ko će nam i kada vratiti novac koji smo dali", govori N. T.

Kako kaže član Saveta roditelja ove škole M. J., tek na sastanku koji je održan u petak  4. oktobra uveče, članovi ovog tela su saznali za sporni izlet, kada je jedan roditelj pokazao papir koji je dete dobilo od učiteljice i pitao ko stoji iza toga, kada ponude za ekskurzije još nisu otvarane, niti razmatrane na Savetu.

"Direktor se odmah ogradio da o tome ne zna ništa, što je neverovatno, da sedam četvrtih razreda ide na izlet, a prvi čovek škole nije obavešten. Samim tim se otvara pitanje ko je onda organizovao nelegalni izlet", priča M. J.

Prema njegovim rečima, direktor se nije mnogo uzrujao zbog ovog izleta gde je mogla biti ugrožena bezbednost dece, već je govorio da će srediti stvar.

"Tek kad su mu pojedini roditelji objasnili, da je izlet tempirana bomba, da će on odgovarati u slučaju nekog, ne daj bože nemilog događaja, da nije jasno ko će pozvati policiju da pregleda autobuse jer po njegovim rečima škola ne organizuje izlet i da samim tim čini prekršaj zbog nepoštovanja procedure javne nabavke, on je otkazao izlet", priča izvor Radija 021 i dodaje da je direktor obećao da će odgovorni za taj izlet biti sankcionisani.

Direktor neobavešten

Kako je za 021 kaže direktor škole Dušan Kosanović, učiteljice su na svoju ruku htele da odvedu đake na ekskurziju i čitava organizacija je protekla bez njegovog znanja.

"Ja sam za ekskurziju saznao veče pred polazak i naravno da sam je zabranio. Odmah smo javili roditeljima i učenicima da sutradan ne dolaze jer izleta neće biti. Nekoliko đaka koje nismo uspeli da obavestimo te večeri, sutra ujutru sam sačekao i poslao ih kući uz objašnjenje da je putovanje otkazano", priča Kosanović.

On je potvrdio da su učiteljice koje su mimo znanja školske uprave organizovale ekskurziju sankcionisane, ali nije hteo detaljnije da govori o tome, "jer se to ne tiče Radija 021 niti bilo koga drugog". Na opasku novinara da škola nije njegova privatna firma i da javnost ima pravo da zna šta se u njoj dešava, Kosanović je samo dodao da će učiteljicama "biti određena mera za koju on smatra da je primerena ovom slučaju, ali da to neće značiti odbijanje od plate".

Kosanović je rekao da novac nije bio uplaćivan na račun škole već na ruke učiteljicama i da će u najskorijem roku biti vraćen roditeljima đaka. Prema njegovim rečima, spornu ekskurziju trebalo je da organizuje agencija "Avenija", sa kojom je ova škola i ranije sarađivala. U ovoj agenciji Radiju 021 rečeno je da ih nije kontaktirala škola, već da je to učinio aktiv učitelja četvrtog razreda. (Vuk Kešelj)

  • Đed

    16.10.2013 08:09
    @Profesor - Ukinuti sve ekskurzije
    Treba sve ekskurzije ukinuti zbog bludnicenja i sirenja nemorala, i tako nista ne nauce tamo.
    A ako ih i bude, ekskurzije nek vode svestena lica kad i tako primaju plate a vazda ne rade nista i da zavedu reda.
    Sto se tice organizacije ekskurzija, tendera, namestaljki i korupcije - stare price od pamtiveka. Resite to zakonom, jer na mladim barabama svet ostaje, kukala nam majka.
  • bik koji sedi(misli se na proc

    15.10.2013 11:47
    pazi ovo!
    Da kazni vinovnike,naravno da ce ih kazniti ali to nece promeniti stanje u drzavi niti u toj skoli,ama bas nista nece resiti zato sto su roditelji potpisali i platili put.Oni sto pricaju da se boje osvete uciteljice mi lice na kukavice koje nemaju hrabrosti da ovo rese normalnim lice u lice putem.Pa onda upropastio skolu...to mogu da pisu samo zaposleni u skoli koji su imali i nekog predhotnog direktora pa imaju sa cime da uporede mi sa strane nemamo pojma o tome,inace sam za direktora cuo da je jedan od najvecih smekera u gradu i po defaultu nije zao,pokvaren a ni glup,ne znam coveka niti poznajem stanje u skoli ali znam da kada pocnu ovako da se okomena nekoga znaci da im smeta iz nekog razloga a legalno mu(im)ne mogu nista,pa kao hajde da ih nerviramo ovako.
  • profesor

    14.10.2013 22:28
    Ukinuti sve ekskurzije
    Radim u školi i protivnik sam ekskurzija. Prošle godine sam vodio osnovce. Alkohol, cigarete, gvarana, red bul, intervencije lekara... Za tri dana mi je dosta cirkusa za čitav život. Ne trebaju mi dnevnice. Nek ih vode roditelji. Ja ne mogu da pazim šta njih 25-oro radi u istom momentu. Kad ih zovem u muzej, svi se namršte. Jedan roditelj me je kritikovao što sam ih vodio na Dalijevu izložbu. Kakvi su, takvi nek i ostanu. Ja ih ne mogu popraviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti