Odžačarina na sledećem računu "Informatike"

Na računima Novosađana od ovog meseca naći će se i stavka dimničarine, odlučilo je Gradsko veće, a predloženi iznos za naplatu je dinar po metru kvadratnom.
Na računima Novosađana od ovog meseca naći će se i stavka dimničarine, odlučilo je Gradsko veće.

Predloženi iznos za naplatu je dinar po metru kvadratnom, što treba da prihvati JKP "Stan", čiji će radnici vršiti usluge održavanja dimnjaka i ventilacionih kanala.

"Stan" će dva puta godišnje čistiti u stambenim zgradama i kućama, svaka tri meseca u ugostiteljskim objektima i jednom do dva puta godišnje u poslovnim prostorima. Troškove popravki i vanrednih intervencija snosiće vlasnici prostora i objekata.

Kazne predviđene za pravna lica koja ne omoguće kontrolu, ili dimnjake i ventilacione otvore koriste suprotno nameni, iznosiće 50.000 dinara, dok će za fizička lica ta kazna biti 2,5 do 75 hiljada dinara. Pravna lica plaćaće komunalnim inspektorima i mandatne kazne u iznosu od 5 do 20 hiljada dinara.

Ova naknada neće se nalaziti na julskim računima 'Informatike', ali Novosađani i dalje nisu dobili objašnjenje zbog čega ovu uslugu neće plaćati samo oni koji poseduju odžak, već će se svima, bez izuzetka, naplaćivati jedan dinar po kvadratnom metru stambenog prostora.

Prema zvaničnim podacima JKP "Informatika", u Novom Sadu postoji nešto više od 9,2 miliona kvadratnih metara stambenog prostora, što znači da će kasa "Stana", koji se nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, biti punija upravo za toliko dinara. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • aca faca

    29.09.2014 10:06
    dimnjak = tv
    nemam ni ja TV pa placam, da bi vi mogli da gledate Bolji zivot...

    dzabe ovde kukate...
  • komša

    15.10.2013 07:48
    ja imam svog odžačara i tačka, a ovo je pljačka!
    MI imamo našeg odžačara već godinama i samo ću nje mu da platim za uslugu čišćenja jer u njega imam poverenja. Ne pada mi na pamet da mi oni nameću njihove kvalifikovane odžačare čiji su kvalitet rada proverili isti ovi lopovi koji nameću ovaj namet.
    Zašto smo mi novosađani takvi? (i ja) Samo pišemo po komentarima i tu se k...mo a pored nas prolaze avioni i kamioni.
    Mogu da se kladim da ću na kraju i da platim to s...e
  • Daca

    14.10.2013 17:47
    Da još malo potpalimo
    U gradskoj odluci o uvođenju odžačarine koja je objavljena u sl. listu grada Novog sada broj 26 u prelaznim i završnim odredbama stoji da se ta odluka primenjuje od 01.07.2013. godine osim odredbi koje se odnose na kontrolu odžaka, ložišta i ventilacionih otvora (parafrazirano radi skraćenja), koje se primenuju od 01.01.2014. godine. Dakle, to znači da važi sve u vezi plaćanja te naknade ali JKP Stan nema obavezu do 01.01.2014. godine da posao koji mu je poveren zaista i radi do 01.01.2014. godine.
    Osim toga, u kaznenim odredbama nigde nema kazne za JKP Stan za slučaj da ne obezbedi sva tehnička i ostala sredstva i uslove da bi se taj posao kvalitetno uradio a što je sve pobrojano u članu 9.
    A za one u zgradama sa centralnim grejanjem: odžaci i ventilacione cevi se kontrolišu na svake tri godine. Dakle do 2017. godine samo daj pare a posle ćemo videti ko će i da li će doći da nešto pregleda.
    U Zrenjaninu je bila ista takva odluka pa je vrlo brzo ukinuta zbog revolta građana a verovatno i što je neko potegao sud.
    Lično: ne pada mi na pamet da plaćam za uslugu koja mi se neće isporučiti.
    Bagro lopovska.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti