Brži pregledi protiv raka dojke

Ove godine se u Domu zdravlja "Novi Sad" planira digitalizacija radiološke opreme, nakon čega će se pregledi poput skrininga dojke obavljati brže i efikasnije.
Ove godine se u Domu zdravlja "Novi Sad" planira digitalizacija radiološke opreme, nakon čega će se pregledi poput skrininga dojke obavljati brže i efikasnije. Uz to će biti ugrađen i softver pomoću kog će snimci moći da se šalju na konsultacije Institutu u Sremskoj Kamenici, zbog čega pacijentkinje neće morati da idu na dva mesta radi pregleda.

Direktor Doma zdravlja, Života Lazarević, kaže da se predviđa da naredne godine bude pregledano 17.000 žena. "Bez digitalizacije mi to ne bismo uspeli da uradimo nikada, ovo nam tehnički daje mogućnosti da se bolje organizujemo i da uradimo ogroman broj pregleda za karcinom dojke".

Uz digitalizaciju, komore, filmovi, fiksiri i razvijači će biti izbačeni iz upotrebe, a izloženost zdravstvenih radnika zračenju biće manja za 30 odsto. Takođe, uskoro se organizuje i tender za ugradnju GPS lokatora u 74 vozila Doma zdravlja.

Kako Života Lazarević kaže za Radio 021, na ovaj način će moći da se kontroliše lokacija, brzina i utrošak goriva svakog automobila. Prema njegovim rečima, ova mera je u većini slučajeva preventivna. "U principu, u velikom broju je upotreba vozila korektna, ali zbog nekog malog broja ljudi, dobro je uvesti kontrolu", kaže Lazarević.

Nabavka sve ove opreme koštaće 5,8 miliona dinara. (Asja Francisti)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti