Spomenik Nemcima u Bačkom Jarku?

Pod vođstvom predstavnika organizacije podunavskih Švaba Roberta Lara kod improvizovanog spomen-obeležja u Bačkom Jarku okupili su se nekadašnji internirani Nemci, njihovi rođaci i potomci žrtava stradalih u logoru u Bačkom Jarku između 1944. i 1946.
Pod vođstvom predstavnika organizacije podunavskih Švaba Roberta Lara kod improvizovanog spomen-obeležja u Bačkom Jarku okupili su se nekadašnji internirani Nemci, njihovi rođaci i potomci žrtava stradalih u logoru u Bačkom Jarku između 1944. i 1946.

U obraćanju okupljenima, koji su stigli autobusom iz Nemačke, predsednik skupštine-opštine Temerin Andraš Gustonj izjavio je da će lokalna samouprava verovatno uskoro doneti odluku o odobravanju podizanja "dostojanstvenog spomen obeležja" u čast žrtvama.

Predsednik temerinske organizacije Saveza vojvođanskih Mađara Čaba Čeke takođe je potvrdio ovu nameru, podsećajući da prethodnih godina politička situacija nije omogućavala podizanje spomen obeležja.

Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba tvrdi, na osnovu matičnih knjiga umrlih, da su u Bačkom Jarku živote izgubilo blizu 6.500 logoraša, među njima oko hiljadu dece. Većina žrtava su Nemci, ali među žrtvama ima i oko 300 Mađara.

Nemci su do Drugog svetskog rata bili najbrojnija nacionalna manjina u Vojvodini. Međutim, najveći deo Nemaca se za vreme rata priklonio okupatoru, zbog čega se smatralo da su se nelojalno poneli prema zemlji. Masovno proterivanje Nemaca nakon rata nije se dogodilo samo u Vojvodini, već i u Češkoj i Slovačkoj, dok su u Rumuniji Nemci raseljeni po celoj državi.

  • @Hrtkovcan

    14.10.2013 05:31
    Ne postoji NI JEDAN primer kada su Hrvati iz Golubinaca zaštitili Srbe u drugom svetskom ratu, šta više selo je bilo podeljeno ogradom i lancima, Srbi su morali da idu u Vojku kod doktora,jedina jevrejska porodica u Golubincima je i deportovana kad se obratila za lekarsku pomoć u zimu '41. Ne želim da polemišem, dosta dugo se bavim istorijom kako Golubinaca, i uopšte tog kraja Srema, i u razgovoru sa preživelim stanovnicima obe nacionalnosti crpim informacije, tek toliko !
  • Stanko

    12.10.2013 21:04
    Cenjene Lale
    G. Otprijasnji koje je seoba pre vise od 300 god. dovela na ove prostore, vratite tim Vasim Shvabama kuce, pa cete se resiti srba iz Like, Bosne, Krajine. Ljudi Dinare, Majevice vam smetaju, ali ako vratite nemcima njihove kuce gde cete ziveti posto ste zauzeli sve bolje kuce kad su otisli.
  • ZoranNS

    11.10.2013 18:15
    Stanko - Nekada i Sada
    Gospodine sve si nabrojao samo ne četnik, nedićevac, ljotićevac. Istorija nikako da nas nauči, među nemcima je bilo veoma poštenih, i bilo je sluđenih, isto je bilo i sa Mađarima i sa Srbima, Karlovac Virovitica, sulude ideje smišljaju idioti, prigrabe propagandnu mašineriju a ostalo je veoma lako, sve ide samo do sebe, dogod se mašinerija ne slomi, a posledice snose obmanuti i poplašeni nemi posmatrači.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti