Poslanici do daljnjeg u dve fotelje

Ustavni sud Srbije privremeno je danas obustavio primenu odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojoj su funkcioneri do 1. aprila morali da izaberu jednu funkciju koju će obavljati.

Ustavni sud Srbije privremeno je danas obustavio primenu odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije po kojoj su funkcioneri do 1. aprila morali da izaberu jednu funkciju koju će obavljati.

Odlučeno je da se od Skupštine Srbije zatraži mišljenje o predlogu za ocenu ustavnosti te prelazne odredbe zakona. Mišljenje treba da bude dostavljeno u roku od 30 dana kako bi sud doneo konačnu odluku.

Predlog za ocenu ustavnosti te odredbe podneli su poslanici Skupštine Vojvodine, izabrani po većinskom modelu, koji su istovremeno predsednici opština Sremski Karlovci, Novi Bečej i Apatin. Među pokrajinskim poslanicima koji obavljaju dve funkcije su i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i član Gradskog veća Milan Đukić.

Ustavni sud doneo je rešenje o obustavljanju izvršenja pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu člana 82. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić ukazala je da osporena zakonska odredba na nejednak način tretira zatečene funkcionere i one koji na funkciju stupaju po donošenju Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije. "Pitanje je da li zaista postoji razumna sumnja da odredbe zakona dovode u nejednak položaj nosioce javnih funkcija", rekla je Nenadić i dodala da bi osnov za utvrđivanje povrede Ustava mogao da postoji ukoliko bi se utvrdila povreda ljudskih prava, kao što je izborno pravo.

Agencija: Nastavljamo rad na predmetima

Poslanici Skupštine Vojvodine koji su izabrani po većinskom modelu, a koji su istovremeno predsednici opština, tražili su da ostanu na obe funkcije kako bi se izbegli dopunski izbori. Oni su od Agencije tražili saglasnost da ostanu na obe funkcije do prestanka mandata poslanika, ali im Agencija nije dala saglasnost i najavila da će protiv svih funkcionera koji se do 1. aprila nisu izjasnili koju će funkciju zadržati biti pokrenut postupak zbog kršenja zakona.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da će nastaviti da radi na predmetima koji se tiču funkcionera koji obavljaju više funkcija, ali da će njihovo izvršenje nastaviti tek nakon konačne odluke Ustavnog suda.

"Agencija veruje da će konačna odluka Ustavnog suda o inicijativi za ocenu ustavnosti člana 82 biti u skladu sa politikom Srbije koja ide u pravcu smanjenja korupcije i rešavanja sukoba interesa", navodi se u saopštenju.

  • sosa

    21.05.2010 10:33
    Ne bih ništa komentarisala, jer reči nemam, a i to što bih kazala ne bi bilo kulturno da objavite, ali moram da primetim - ova fotka vam je FENOMENALNA!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti