Javna preduzeća milionskim kreditima vraćaju stara dugovanja

Novosadska javna preduzeća ne odustaju od prakse kreditnih zaduživanja, a novac će umesto za investicije, otići za obezbeđivanje tekuće likvidnosti i vraćanje starih dugova.
Novosadska javna preduzeća ne odustaju od prakse kreditnih zaduživanja, a novac će umesto za investicije, otići za obezbeđivanje tekuće likvidnosti i vraćanje starih dugova.

Od avgusta, čak tri preduzeća već su raspisala tendere za uzimanje kredita, a prema Programu rada JP za 2013. godinu, do januara će to učiniti i većina preostalih gradskih firmi.

JKP "Čistoća"  se u avgustu zadužila 42 miliona dinara kod AIK banke, sa rokom vraćanja od tri godine. Ovaj kredit uzet je, kako navode u preduzeću, da bi refinansirali staro zaduženje koje je uzeto pod nepovoljnim uslovima. U toku je i javna nabavka za bankarski revolving koju je raspisalo JP "Lisje", na iznos od 39,5 miliona dinara za tri godine. U novembru bi trebalo da budu poznati i rezultati javne nabavke za finansijske usluge koju je raspisalo "Gradsko zelenilo", čija je visina ograničena na 34 miliona dinara.

"Spens" je apsolutni rekorder po zaduživanju, budući da je ovo preduzeće početkom meseca takođe raspisalo sličan tender, a reč je o zbirnoj sumi od čak 136 miliona dinara.

"Jedan kredit će se koristiti za finansiranje tekuće likvidnosti, takozvani overdraft kredit. Drugi ćemo uzeti za refinansiranje postojećeg kreditnog zaduženja, koji je utrošen za stimulativne otpremnine za prevremeni odlazak u penziju 2010. i 2011. godine", kažu u "Spensu".

Presipanje iz šupljeg u prazno

Ekonomista Nenad Penezić navodi da "presipanje iz šupljeg u prazno" nije dobro rešenje ni za grad, ni za javna preduzeća, ali ni za banke.

"Zaduživanjem preduzeće pokazuje neefikasnost, tačnije dokazuje da su prihodi manji od rashoda. S druge strane, postavlja se pitanje zbog čega banke odobravaju kredite onima koji ni ranije nisu mogli da servisiraju obaveze". kaže Penezić.

On dodaje da je veoma važno ko će biti garant za zaduženja, navodeći da je je to u ovim slučajevima obično država ili grad, što rezultira indirektnim povećanjem javnog duga.

  • 15.10.2013 07:22
    Ovolko experata nema nijedna drzava! Nasi experti mogu SVE da rade samo da je funkcija na drzavnim jaslama!
    Lako je da glume direktore sa tudjim parama... ima jedna narodna malko neprimerena poslovica
    lako je tudjim K po koprivama mlatiti...
  • Zoran021

    14.10.2013 17:01
    dimnjačarina
    A sada kad počnu da skupljaju i dimnjačarinu da bi mogli da zaposle svoje zeme i rodbinu iz Bosne i krajina! Tek onda neće moći nikad niko da ih skine! Jedino rešenje je deregulacija usluga !
  • 14.10.2013 11:41
    Ko je kriv?
    A vladajuća većina u Gradskoj skupštini? Pa oni su dozvolili krojenje tatuta po JKP da bi mogli proći njihovi kandidati. Oni su izabrali i konkursnu komisiju koja će izabrati njihove čak i tamo gde ni blizu nisu najbolji po uslovima konkursa.
    I? Ko je sada kriv za ovakva s*anja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti