Njegoševa bista uskoro u Novom Sadu

Članovi Saveta za kulturu Skupštine grada jednoglasno su prihvatili inicijativu Vladimira T. Jokanovića koji je, ispred Odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, predložio da se u Novom Sadu postavi spomen bista ovog istaknutog  pesnika.
Članovi Saveta za kulturu Skupštine grada jednoglasno su prihvatili inicijativu Vladimira T. Jokanovića koji je, ispred Odbora za obeležavanje 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, predložio da se u Novom Sadu postavi spomen bista ovog istaknutog  pesnika.

Kako je saopštila Skupština grada, predlagač je ujedno i autor biste, a sredstva za postavljanje obezbediće Odbor.

U saopštenju se kaže i da je odbornička grupa Demokratske stranke Srbije podnela inicijativu za postavljanje informativne table ispred Dunavske nimfe u Dunavskom parku i na fasadu zgrade Srpske banke u Miletićevoj ulici.

Savet je razmotrio oba ova predloga, ali i konstatovao da donošenje odluka o postavljanju informativnih tabli nije u nadležnosti Saveta, pa su ovi predlozi prosleđeni Zavodu za zaštitu spomenika kulture na dalje postupanje.

Savet za kulturu usvojio je i zaključak kojim se preporučuje Zavodu za izgradnju grada da, u Programu uređivanja građevinskog zemljišta za 2014. godinu, obezbedi sredstva za podizanje spomenika.

  • sasa

    22.08.2018 23:57
    njgosev spomenik u novom sadu
    treba postaviti njegosu spomenik u novom sadu da se zna da je njegos najveci srpski pesnik i u inat ovim milogorcima izrodima koji uporno pokusavaju da njegosa predstave ono sto nije
  • milutin

    05.07.2014 13:48
    proterati umetniuka
    Spomenik PPNjego[u je pobudio dosta pažnje "zvanih i nezvanih" u našem gradu. javili su se politički , nacionalni ,kulturni i ini čuvari Novosadskog miljea. Treba imati na umu da je ideja zastarela. zamislite neko se setio teka sada , posle 15o godina od smrti Vadike da mu podigne spomenik. Sramota!!!. treba toga proterati iz našeg grada . Gdeje on bio pre sto godina?
    Pored svega sumnjiv mi je čovek koji poklanja spomen bistu. Trebavideti jeli on normalan. Ko sada , molim vas poklanja nešto!!!1. Mislim da iza svega stoji neka provokacija. Trebalo bi nadležni da podrobno preispitaju motive ovoga vajara. Čitav njegov boravak u našem gradu je vrlo sumnjiv. On je za 22 godine , kako novine pišu , napravio i poklonio preko 35 bista i reljefa koji su smešteni u Matici srpskoj, SANU , Gradskoj biblioteci i po mnogim ulicama u gradu. Svakom normalnom bilo bi to sumnjivo. Nebi me iznenadilo da u tim bistama smešta exploziv koji će jednoga dana eksplodirati. U svakom slučaju treba ga proteratiiz našeg grad!!!
  • goran

    05.07.2014 12:18
    tesko Njegosuu Novom Sadu.
    Setio se covek da pokloni srpskoj Atini spomenik najveceg srpskog pesnika.Docekan na noz ivatru. Sumnjiv je taj umetnik. Poklanjati u ovo vreme je sumnjiva rabota. Kada je sve na prodaju, samolud covek, ili mozda veliki patriota moze napraviti "ovakav cudan gest".Koliko znam ovaj "ludi vajar: poklonio je svome gradu tridesetak bista i reljefa koji su razmesteni po nasem gradu. Mislim da bi dezurni "cuvari vojvodjanske kulture" trebali poslati prijavu policiji da se uklone biste Jovana Apostolovica, Ljube Ognjanovica,Lava Tolstoja, Slobodaana Jovanovica i destine drugih , koje je ovaj "vajar sumnjivih namera " poklonio nasem gradu.
    Svakako bi autenticni Srbi morali spreciti da se PPNjegos nastani u Novom Sadu.
    Srecna vam rabota!!! '

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti