FOTO: Navijači "sredili" i igralište na Grbavici

Dvadesetak navijača Vojvodine, u parku između zgrada na Grbavici na kojem je i dečije igralište, obeležilo je "svoju" teritoriju iscrtavši nekoliko velikih murala.  
Dvadesetak navijača Vojvodine, u parku između zgrada na Grbavici na kojem je i dečije igralište, obeležilo je "svoju" teritoriju iscrtavši nekoliko velikih murala.

Kako je za 021 kazao jedan od besnih roditelja koji su sve ovo posmatrali, još jedno "sređivanje" dečijeg igrališta u gradu proteklo je uz veselje i piće, a murali su nacrtani na skoro svim betonskim površinama parka sa parolama "Firma", "Identitet", "Samo Voša", itd.

Tu je i ogroman mural očiju koje gledaju kroz prorez fantomke i čiji nimalo prijatan pogled "puca" direktno na igralište sa obližnje zgrade, zajedno sa prikazom silueta navijača kako divljaju i penju se na ogradu na utakmici.

"Krajnje bezukusno i nametljivo. Ovo očigledno nema veze sa uređivanjem parka iako on jeste dosta oronuo, već je način da navijači udare svoj "pečat" na taj kraj, po uzoru na nekoliko sličnih murala koji već postoje u tom kvartu u okolini Osnovne škole "Sonja Marinković". Sadržaj tih murala nikako nije podesan za decu koja se igraju u parku. Jednostavno ne želim da moju decu indoktriniraju tzv. "navijači" svojim viđenjem života i fudbala, niti da moju decu posmatra lik u fantomci dok se igraju tamo. Uostalom, da su hteli decu da zainteresuju za fudbal mogli su da iscrtaju murale u dečjem stilu, sa prikazom same igre fudbala, bez klupskog obeležja, a ako im je bilo stalo da urede park na bilo koji način onda bi možda najbolje bilo da su se opredelili za murale sa Pepom prasetom. Tako nešto bismo svakako pozdravili", priča za 021 jedan od stanovnika koji je zbog lične bezbednosti želeo da ostane anoniman.

Ovo nametljivo crtanje navijačkih murala postao je trend u Novom Sadu, a nadležni na ovakve stvari ne reaguju, niti ih zanima. Tako je pre dve godine na Novom naselju grupa maloletnika, navijača Zvezde, sa sve skelama nacrtala ogroman navijački mural. Dok je trajalo crtanje murala, inspekcije su nadležnost prebacivale jedna na drugu, komunalni policajci nisu se ni pojavili, dok su redovni bili na kratko, malo popričali sa dečacima i otišli.

Zbog učestalih incidenata na novosadskim ulicama grupa roditelja sa Novog naselja tražila je svojevremeno da se, kao jedna od mera za veću bezbednost dece na ulicama, počne i sa uklanjanjem navijačkih murala. Tada je rečeno i da će od grada tražiti podršku u tome, a ukoliko je ne dobiju, to će učiniti samoinicijativno.

Crtanje velikih navijačkih murala postala je uobičajena pojava i ima ih u svim delovima grada. Ranije su se grafiti i murali uglavnom ispisivali noću, ali sada očigledno više nema bojazni ni od policije ni od suda da će tako nešto biti sankcionisano.

Nekada skrivajući se, a danas bez straha, mladi ljudi Novog Sada slikama na javnim i privatnim građevinama šalju razne poruke. Sa jedne strane, muralima koji u sebi nose estetsku vrednost i time postaju deo kulturnog turizma, a sa druge strane grafitima i slikama koje u sebi nose mržnju, profašistički sadržaj i rasni otpor. (S. Krajnović)

Komentari 130

  • Izzy

    24.10.2013 10:26
    Dobro urađeno. Priznajem da je mnogo bolje i lepše od onih žvrljotina i bljuvotina koje neki nazivaju grafitima.

    Podržavam ovakve akcije.
  • mama novosadjanka

    20.10.2013 15:53
    volim svoj grad i njegovu decu
    Bravo deco i bravo za sve koji su im pomogli
  • RIZBO

    17.10.2013 17:27
    CINJENICE
    su Vlado da kad bi ti neko poverovao u izrečene gluposti dobio bi upalu mozga, što ti svakako ne razumeš jer te virus ne napušta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti