Đaci kuvari na praksu donose hranu od kuće
Upravnik restorana koji je do 1. septembra bio otvoren punih 40 godina, Zoran Okulić, kaže da su ranije kuvari i poslastičari mogli da vežbaju pripremanje svih jela, a konobari su imali koga da poslužuju.
Od zarađenog novca kupovane su namirnice i pića, ali i materijal za kabinete poput kreda, sunđera, fotokopir papira. - Sada đaci koji se školuju za kuvare donose namirnice od kuće. Potom sednu za stolove i konobari ih usluže kako bi svi odradili vežbe. Deca gube komunikaciju jer nije isto uslužiti svoje školske drugove i zahtevne goste - objašnjava Okulić.
Nastavnik praktične nastave učenicima kuvarstva, Boško Obradović, kaže da deca ne mogu mnogo da nauče jer ne mogu mnogo ni da vide.
- Ako na teoriji uče topla predjela, onda se dogovorimo da materijal za to ponesu od kuće. Ne možemo zahtevati da donesu sve, već u vrednosti od 100-ak dinara, koliko otprilike dobijaju za užinu. Onda to što pripreme ovde i pojedu. Umesto velike količine za goste restorana, sada kuvamo po šerpicu bolonjeza - kaže Obradović. On dodaje da u školi nemaju novca ni za ubruse, pa kuhinju brišu krpama i to starim, iscepanim, koje iskuvavaju u ključaloj vodi.
- Sve što radimo improvizujemo, a novac daju i roditelji i nastavnici. Pola roštilja nam ne radi, a majstora ne možemo da zovemo jer nemamo od čega da mu platimo. Ipak, bolje je i ovako nego da đake pošaljemo u privredu. Tamo bi po ceo dan ljuštili krompir - kaže ovaj nastavnik.
Podsetimo, račun škole blokiran je od početka godine, a nedavna licitacija imovine je propala.
Komentari 5
Maki021
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar