Kinezi će graditi obilaznicu oko Novog Sada?

Investitori iz kineske provincije Šandong najverovatnije će izgraditi ili kreditirati izgradnju obilaznice oko Novog Sada, koja bi trebalo da spoji Mišeluk sa Žeželjevim mostom.
Investitori iz kineske provincije Šandong najverovatnije će izgraditi ili kreditirati izgradnju obilaznice oko Novog Sada, koja bi trebalo da spoji Mišeluk sa Žeželjevim mostom.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zastupnik Šandonga Jan Meng danas su potpisali Memorandum o razumevanju, međutim, ovaj dokument ne precizira kako će posao na kraju izgledati. Izvesno je da će deonica biti duga oko 6,5 kilometara, a da predviđa izgradnju dva tunela, kao i jednog nadvožnjaka.

Prvi čovek grada Miloš Vučević kaže da je Zavod za izgradnju grada procenio da je vrednost radova oko 35 miliona evra, međutim, još uvek nije precizirano na koji način će taj novac biti utrošen.

"Oni su ponudili više opcija, od toga da odobre preferencijalni kredit uz odobrenje Vlade Srbije, preko klasičnih komercijalnih kredita koje bismo otplaćivali narednih dvadeset godina, uz grej period od pet godina, pa sve do toga da kineska strana izvede radove, a da Novi Sad u narednih šest godina isplati celokupan iznos", kaže Vučević.

On dodaje da projekat još uvek nije završen, ali očekuje da priča oko obilaznice bude utanačena do kraja godine. "Ima još nejasnoća, ali u tehničkom smislu. Mi ćemo posao dati investitoru koji bude ispunjavao uslove koje propisuju sprski zakoni, tako da ovaj ugovor ništa ne znači u smislu da je izvesno da će upravo oni dobiti taj posao", kaže gradonačelnik.

Vučević nije želeo da komentariše da li je ova saradnja nastavak dogovora koji su postigli predstavnici kineske kompanije CRBC i ministar regionalnog razvoja Igor Mirović, vezanog za izgradnju autoputa Novi Sad - Ruma, u dužini od 27 kilometara. Predstavnik Šandonga Jan Meng kaže da je zadovoljan saradnjom sa srpskim vlastima, budući da je ovo drugi memorandum koji su potpisali sa Srbijom nakon dogovora o izgradnji Koridora 11. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • neko

    22.10.2013 21:10
    Treba sarađivati sa Kinezima, oni su vredan narod, a Kina je zemlja budućnosti!
  • roki

    22.10.2013 10:07
    Dobra vest za Novi Sad,konačno će se uži delovi grada rasteretiti saobraćajne gužve i buke kamiona,a i biće spojena (obilaznica) sa autoputem,koliko sam shvatio.Dobro je da su se gradske vlasti konačno odlučile da započnu ovaj projekat,to je već odavno potrebno gradu koji se ubrzano širi i ima sve veći broj vozila.
  • -

    22.10.2013 09:19
    -
    izvin'te, ali sta vise dogovaraju?
    ta obilaznica ima oko 6km. do sada bi vec bila gotova.

    nema kineza u tim parama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti