Mural kao podsećanje na Moniku Seleš

Mladi i umetnički nastrojeni su na zidu zgrade na kojem je neprevaziđena Monika Seleš počela sjajnu karijeru oslikali mural u nameri da podsete na ovdašnje korene jedne od najboljih igračica u istoriji tenisa.
Mladi i umetnički nastrojeni su na zidu zgrade na kojem je neprevaziđena Monika Seleš počela sjajnu karijeru oslikali mural u nameri da podsete na ovdašnje korene jedne od najboljih igračica u istoriji tenisa.

Sećanje mi se vraća u novosadsko vreme Male Mo.

Paralelu je nemoguće povući; društvene prilike su se izmenile - u vezi sa ulaganjem, profesionalizmom, vlasničkim odnosima i finansiranjem u tenisu, odnosom zajednice prema "belom sportu"... Suprotno uvreženom mnenju, Novi Sad je u Moniku ulagao, i to mnogo, ali - nedovoljno.

Budžetski prihodi kluba bili su skromni za juniorsku karijeru kojom se talenat razvijao u svetskog asa. Gro novca je zavisilo od uprave kluba, obično direktora velikih firmi i banaka. Teško da je i prosečnom fudbaleru, košarkašu ili rukometašu manjkalo novca... Sa tenisom je bilo drugačije; označen simbolom aristokratije, izdvojen je, tretiran kao ekskluziva za državnu nomenklaturu, bogatiji sloj, kome je "beli sport" bio sticanje nobl - statusa. Sportski rezultati su bili u trećem planu. Ko je uspeo, karijeru je razvijao u belome svetu.

Grad je finansirao Monikina putovanja i boravak na turnirima, brat Zoltan je plaćan kao trener, angažovani su i sparing partneri. Otac Karolj, priznati karikaturista, je od "Foruma" dobijao maksimalne kvote plaćenog, potom neplaćenog odsustva kako bi se posvetio kćerki. Monika je možda probleme imala oko termina za trening. Ipak, sećam se da je zimi svakodnevno trenirala dva puta dnevno po tri sata u Velikoj dvorani SPENS-a. Grad nije imao vrhunske klubove u loptačkim sportovima i ovoliko termina se moglo izdvojiti bez kolizije sa potrebama drugih korisnika.

Rano se videlo da je neophodan angažman grada veći od bilo kog dotadašnjeg u sportu. Rudolf Gruber, dugogodišnji sekretar Sportske asocijacije Novog Sada, je predložio da Novi Sad finansira sve troškove, a da Monika, u slučaju uspeha u profesionalnoj karijeri, 20 odsto neto prihoda izdvoji za izgradnju teniskog kompleksa, moglo bi se reći kampa, u Novom Sadu. Na spomen ploči bi pisalo da je reč o uzvratnom daru Male Mo rodnom gradu.

Kako je došlo do odlaska Monike?

Teniski autodidakt Karolj Seleš je u prelomnom trenutku povukao genijalan potez: shvatio je da je njegovo tenisko znanje nedovoljno za dalji napredak kćerke i odlučio se za obrnut put od tada uobičajavanog. Umesto da se, saglasno tadašnjoj praksi, za dalje brušenje sportskog dragulja trener dovede sa strane, kćerku je odveo u teniski kamp, i to najpoznatiji, kod Nika Bolitijerija...

Potonji rezultati potvrdili su genijalnost odluke oca - trenera. Monikina karijera se mogla kretati na stotinak putanja, samo tri - četiri vodile su na tron. Karolj je uočio jednu od dobitnih, verovatno baš i najbolju...

Nik Bolitijeri je i biznismen. Shvatio je šta ima u rukama, iza Monike je već bio neverovatan niz rezultata i skalpova vodećih igračica. Sklopio je ugovor usmeren na duge staze. Godinama je Bolitijeri imao procenat od svih prihoda Monike Seleš.

Pretenciozno bi bilo reći da je Novi Sad propustio šansu. Ne postoji osnov tvrditi kako bi tekla karijera Male Mo da je ostala. Da je u gradu postojao teniski kamp moguće da bi bilo drugačije, a izvesno bi bilo profesionalnije. Razvoj kroz kamp je sa preciznim obavezama obe strane, profesionalniji spram razvoja karijere kroz klub, komotno udruženje građana slično udruženju golubara, ljubitelja lokalne istorije ili naučne fantastike. (Živan Lazić)

  • Vladimir

    22.10.2013 19:54
    dobar clanak
    Hvala Zivanu Lazicu za dobar clanak!
    Mislim da se secam automehanicrske radnje u C. Dusana sa istim imenom. Pitam se jel to isti covek (Majin tata).

    Pozdrav i Zoliki sa Telepa za fer komentar.

    Ziveo u Dj. Magarasevica (sa druge strane pruge/bulevara).
  • crkveni miš...

    22.10.2013 19:14
    da dodam završetak...
    I kamo sreće da nije imala onakav završetak karijere, nagledali bismo se mi Monike još dugo, dugo...I da državu nisu onako mučki razvalili i uništili naše živote naslušali bismo se mi i nagledali tenisa mnogo pre sjajnih sadašnjih tenisera!
    I da ne dužim,šta je trebalo - gde da se vrati? Kojoj banci da poveri lovu? Da možda uloži pare u neki sport...
    Rekoh već da su oni bili pametni ljudi pa je nešto verovatno usađeno i u Mo...
    A mural je odličan...očigledno dugo,dugo nioste videli Moniku kako izgleda kad vežba ili posle igre...Uglancanu u Američkom idolu ni majka je ne bi prepoznala...
    Čestitam crtačima na divnoj ideji i još lepšem ukrasu našeg kvarta!
  • Милош

    22.10.2013 11:46
    мурал
    Свака част за идеју али је реализацију требало поверити некоме ко уме боље да црта.
    Мислим да нико не би био уврђен да је име написано онако како се овде изговара и пише, видим да се ни Моника није тако потписивала, али није то ни толико битно...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti