FOTO: Protestni performans ispred KCNS

Brojni Novosađani, nezadovoljni cenzurom u Kulturnom centru Novog Sada, već danima izvode performans slikajući se ispred zgrade KCNS u položaju raspeća, sa novcem u rukama.
Brojni Novosađani, nezadovoljni cenzurom u Kulturnom centru Novog Sada, već danima izvode performans slikajući se ispred zgrade KCNS u položaju raspeća, sa novcem u rukama.

Kako za 021 kažu administratori fejsbuk stranice "Novosadsko ubrojčavanje", koji su pozvali sugrađane da na ovaj način iskažu svoje nezadovoljstvo, kažu da sam naziv ironično ukazuje na nedavni konkursu za izmišljanje reči u KCNS, a položaj aluzija na nedavno zabranjeni rad studentkinje Danijele Tasić..

Prema njihovim rečima, rukovodstvo KCNS je cenuzrom rada ove umetnice pokazalo da je nekompetentno da vodi ovu ustanovu.

"U Novom Sadu postavljaju se neka nova "pravila" koja ugrožavaju dostignuća savremenog društa koje su generacije izborile kroz vekove - tekovine slobode, laicističke države, tolerancije, solidarnosti, vladavine zakona. Mi smo došli u situaciju da se jedna grupa građana koja je zapravo osvojila minimalan broj glasova izbornom trgovinom našla na mestu da odlučuje o kulturi i - odjednom ukida slobode koje su osvajane vekovima", kažu oni.

Prema njihovim rečima, kadar kojem je gradska vlast poverila KCNS, svojom nestručnosću i populističkim pristupom  vrši višestuki prekršaj.

"Celokupna kampanja sa cenzurom rada Danijele Tasić potiče od urednika KCNS, Andreja Fajgelja, koji ju je putem društvenih mreža namerno izazvao ne bi li osigurao populističku podršku od sebi sličnih", navode oni.

Podsetimo, direktor Kulturnog centra Novog Sada odlučio je prošle nedelje da cenzuriše rad studentkinje Akademije umetnosti Danijele Tasić, smatrajući da njen prikaz raspeća sa novcem u rukama "vređa običan narod".

Zbog te odluke, izložba je otkazana, a sa Danijelom su se solidarisali i drugi umetnici, koji su povukli svoje izložbe iz KCNS, kao i brojna umetnička udruženja.

  • free art

    25.10.2013 06:10
    $##@$ %$$#
    brkic, parovic i ovaj nesrecni direktor je nesto najgore sto se ikad desilo u NS. Kad tad ce...
  • 24.10.2013 09:19
    @Nota - slika je potpisana kao...
    Naravno da ne mozes,jer je delo zabranjeno,da si pametniji,shvatio bi,a da si jos pametniji,shvatio bi da ovde nema nista inkriminisuce i strasno i da je sve ovo bilo skroz nepotrebno.
  • nota

    23.10.2013 13:45
    slika je potpisana kao...
    potrebna mi je pomoc - kako je umetnica potpisala svoje delo - ime, naziv ovog inkriminisanog rada...ne mogu nigde da procitam zvanicno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti