Uručene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

Povodom Dana oslobođenja Novog Sada, u Gradskoj kući uručene su Oktobarske nagrade i Novembarske povelje.

Povodom Dana oslobođenja Novog Sada danas su u Gradskoj kući dodeljene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje. Gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik Skupštine grada Siniša Sević uručili su priznanja dobitnicima.

"Nadam se da će sledeće godine biti nekih drugih Slobodana Jovanovića koji će neke druge stvari pomeriti napred i da će to neko znati da vrednuje kao što je to ovih dana znala Skupština grada", naveo je jedan od nagrađenih Slobodan Jovanović.

Biljana Kikić Grujić kaže da je ovo priznanje velika odgovornost, ali i motiv da Centar za prevenciju nasilja "Target" nastavi sa još boljim radom. "Posebno me raduje to što je nominacija za ovu nagradu stigla od strane škola i to nam dokazuje da smo radili dobru stvar", objašnjava ona za Radio 021.

Oktobarska nagrada dodeljena je profesoru  Pavlu Budakovu i Centru za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih "Target", a Novembarsku povelju dobili su Slobodan Jovanović i Hadži Zoran Lazin.

Pavle Budakov, dekan Medicinskog fakulteta, odlučujuće je doprineo otvaranju Odseka za farmaciju i bio organizator uvođenja studija medicine na engleskom jeziku, na koje je bilo upisano nekoliko stotina stranih studenata.

Kriminološkinja Biljana Kikić Grujić i stručni tim Centra "Target" posetili su više od 500 osnovnih i srednjih škola, održali preko 400 tribina i 50 panel diskusija na temu "Nasilje i zlostavljenje dece". Centar je zaslužan i za osnivanje Savetovališta u Novom Sadu za žrtve elektronskog nasilja.

Slobodanu Jovanoviću nagrada je dodeljena za doprinos Fondacije "Marija Jovanović - dete" u borbi protiv pedofilije. Jovanović je inicirao Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnim licima, takozvani "Marijin zakon".

Hadži Zoranu Lazinu priznanje je dodeljeno za dugogodišnje delovanje u kulturi Novog Sada, za doprinos istraživanju ličnosti i događaja iz srpske književnosti, pozorišta, istorije i kulture, posebno u proučavanju života i dela Jovana Sterije Popovića i Laze Kostića.

Oktobarska nagrada se dodeljuje povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma. Novembarska povelja ustanovljena je povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine kada je oslobođen Novi Sad i 25. novembra 1918. kada je doneta odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji. (Suzana Stojićević)

  • 24.10.2013 12:39
    Bravo za Biljanu Kikić Grujić i Sobodana Jovanovića!!! Takvih ljudi nam treba više!!!!
  • Senka

    23.10.2013 18:37
    Novi Sad je oduvek bio slobodarski grad,u kojem se neguje multikulturizam,multietničnost i tolerancija,i naravno,antifašizam.Drago mi je da i gradska vlast i gradonačelnik nastavljaju da neguju taj duh i dobru saradnju sa susedima i međunarodnom zajednicom.
  • 23.10.2013 17:18
    Limanac, sreća pa vas četnika nema toliko koliko biste vi želite da predstavite... I uglavnom ste jadne kukavice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti