Devojčici onemogućeno da ide u školu jer neophodni aparat nije plaćen

Osmogodišnja devojčica Dorotea Kocka od danas neće moći da ide u školu zato što Gradska uprava za obrazovanje nije uplatila Osnovnoj školi "Ljudovit Štur" u Kisaču odobrenih 52.404 dinara za nabavku aspiratora, koji joj je neophodan da bi mogla da prati nastavu.
Osmogodišnja devojčica Dorotea Kocka od danas neće moći da ide u školu zato što Gradska uprava za obrazovanje nije uplatila Osnovnoj školi "Ljudovit Štur" u Kisaču odobrenih 52.404 dinara za nabavku aspiratora, koji joj je neophodan da bi mogla da prati nastavu.

Direktorka OŠ "Ljudovit Štur" Ana Gašparović danas mora da vrati aparat preduzeću "Meding", jer godinu dana od nabavke aspirator nije plaćen, čime će ovoj devojčici biti onemogućeno da pohađa školu.

"Gradskoj upravi za obrazovanje poslala sam zahtev za nabavku aparata i predračun 4. oktobra prošle godine i nekoliko dana kasnije mi je u telefonskom razgovoru iz Uprave saopšteno da  nabavim aspirator, a da će do kraja godine on biti plaćen. Kupovina tog pomagala je bila uslov da to dete, koje je kao beba imalo operaciju srca i ne govori, uopšte bude kao inkluzivno upisano u redovnu školu. Ona zbog nedostatka aspiratora nije išla ni u vrtić. Nebrojeno puta sam zvala Gradsku upravu za obrazovanje, ali do načelnika nikako nisam mogla doći. To je mali iznos zbog kog jedno dete neće moći da se školuje", objašnjava direktorka.

Navodi da roditelji nisu u prilici sami da nabave aspirator zbog toga što su bez redovnih primanja i podstanari. Otac Janko Kocka kaže da je Dorotei aspirator potreban kako bi iz kanile koja joj je nakon operacije srca, koju je imala sa osam meseci, izvlačio sekret. Kanila joj je ugrađena zbog suženja disajnih puteva i to je razlog zbog kog nije ni naučila da govori. Janko je sam napravio priručni aspirator, koji devojčica koristi samo kod kuće, jer nije prenosiv.

"Početkom novembra prošle godine "Meding" nam je dao aspirator i fakturisao ga na školu s 31. decembrom 2012. godine", ističe Kocka: "Gradska uprava za obrazovanje do danas nije dala pare, iako su ih predvideli za tu svrhu. Tužno je da jedan grad kakav je Novi Sad ne može da isplati tako malu svotu. Dorotei kao detetu sa posebnim potrebama po zakonu pripada dosta toga, poput personalnog i pedagoškog asistenta, ali ne postoji dobra volja da se to reši."

U Gradskoj upravi za obrazovanje na pitanja u vezi sa ovim slučajem pismeno su odgovorili za Dnevnik da je "program investicionih aktivnosti za osnovne škole za 2013. godinu objavljen u "Službenom listu Grada Novog Sada", u broju 39 od 23. jula 2013. godine i predviđa sredstva za predmetnu namenu u iznosu od 52.404 dinara." Odgovor zbog čega taj novac nije isplaćen i kada će to biti učinjeno, očekuje se danas.

  • Zoro

    24.10.2013 05:03
    Babe i zabe...
    Nisu to babe i zabe, CD i "Futoski kupus". Za snimanje CD-a ce dati i 30.000 evra, za udruzenje "Futoski kupus", 300-400.000 dinara. Potrosile se pare na babe i zabe. Za zivot ove devojcice vise para nema...
  • Sima Strahota

    23.10.2013 18:50
    A sta cemo sad
    Nova vlast je do sada kukala da je za sve kriva prethodna gradska vlast. Evo, ovaj slucaj je kompletno pod novom vlascu, da cujemo sta sada kazu. Nema vise izvlacenja.
  • Marin Barjaktarovic

    23.10.2013 17:48
    Aparat
    Devojčica nije ugrožena jer je aparat kod nje. Neodgovorno rukovodstvo škole za godinu dana nije uspelo da reši da joj dodele taj aparat, nego svoju pasivnost i nesposobnost prebacuju na grad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti