VK: Vojvodina kao savezna republika u okviru Srbije

Vojvođanska konvencija založila se danas za donošenje novog Ustava i preuređenje Srbije u saveznu državu u kojoj će Vojvodina biti republika.
Vojvođanska konvencija založila se danas za donošenje novog Ustava i preuređenje Srbije u saveznu državu u kojoj će Vojvodina biti republika.

"Vojvodini je potreban Ustav u kojem će biti definisane zakonodavne, sudske i izvršne nadležnosti u svim oblastima izuzev vojske i odbrane, spoljne politike, monetarne politike, carine, državne bezbednosti, koji će biti u nadležnosti Savezne republike Srbije", navodi se u saopštenju Vojvođanske konvencije koja okuplja stranke i nevladine organizacije koje se zalažu za široku autonomiju Vojvodine.

Dodaje se da su najrazvijenije zemlje u svetu "federalizovane" i da je to "lek" i za Srbiju i za Vojvodinu, i ocenjuje da su pregovori sa Evropskom unijom pravi trenutak za donošenje novog ustava.

"Vojvodina može opstati jedino ako bude imala politički subjektivitet i elemente državnosti, u suprotnom pretvoriće se u geografski pojam i srbijansku provinciju sa kolonijanim statusom, čemu se ozbiljno približava", navode u Vojvođanskoj konvenciji.

Vojvođanska konvencija je navela da aktuelni Ustav Srbije, o kojem se glasalo na dvodnevnom referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine, nije dobio podršku građana Vojvodine, jer je u pokrajini za njega glasalo manje od 44 odsto birača.

Ocenjuje se da je aktuelni Ustav donet "na silu" i da do danas nije rešio nijedno suštinsko pitanje u Srbiji pa tako ni pitanje autonomije Vojvodine, pokrajine koja je jedini deo jugoslovenskog federalizma, čiji status nije rešen.

"Vojvodina se posmatra kao ratni plen i komora iz koje se uzimalo koliko i kako kome treba, bez pitanja. Nekada je po razvijenosti bila odmah uz Sloveniju i Hrvatsku, a sad je ispod proseka Srbije", navodi se u saopštenju koje potpisuje kopredsednik Koordinacionog odbora Vojvođanske konvencije Đorđe Subotić.

  • Нимбус

    01.11.2013 10:03
    Статистика наша дика
    VOJVODJANIN07:47 • 28.10.2013.
    kada se vec frljas podacima,trebao bi da znas i strukturu naroda u Vojvodini pre 1914 :
    ...ИТД...

    Добри ти ови подаци са Википедије. Само, што болан користиш статистику као бикини, тј да сакријеш битне ствари? Шта кажу подаци из истог чланка са Википедије из ранијих периода, рецимо попис из 1720.?
    Што не кажеш тј напишеш да је велики талас досељавања Мађара у Војводину био за време Хортија, а истовремено да је смањен број Срба? Па хоћеш ли тај период узети за основу за рачуњање демографских процената и трендова?
    Хоћемо ли као валидно прихватити да се број грађана који говоре мађарским језиком по попису из 1941 удвостручио у односу на попис 1931.?

    Баш се нешто бавим цивилизацијским дискурсом Ласла Вегела. Он користи твоју "метотдогију". Тврди да су са деведесетим годимама почела зла времена и то "доказује" податком да се број мађара за последњих двадесет година смањио за 90.000.
    РЅ. Добар овај графит са фотке. Згодан за римовање:
    Војводина, наша дика,
    ти ћеш бити шапурика.
    Може и вареника, лепетрика, шареница Жика... и хај, има кол`ко `оћеш...
  • Žika

    01.11.2013 06:45
    Domovina
    Bolje i pokraden, a slobodan, nego nikad slobodan! Istorija se ne završava sada. Treba naša deca da žive. Da ih ne učimo da je njihova zemlja najgora i da treba bežati. Da je vole i da imaju sjaj u očima koji smo mi zbog idiota izgubili.
  • cure

    31.10.2013 15:29
    pa sta vredi sada
    kad je srbadija sve pokrala....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti