Obnovljen spomenik ruskim vojnicima u Petrovaradinu

Prvi u Srbiji obnovljeni spomenik ruskim vojnicima, ratnim zarobljenicima u Prvom svetskom ratu, otkriven je i osveštan danas na Vojnom groblju u Petrovaradinu, u organizaciji ambasade Ruske Federacije, a u okviru obeležavanja veka od početka Velikog rata.
Prvi u Srbiji obnovljeni spomenik ruskim vojnicima, ratnim zarobljenicima u Prvom svetskom ratu, otkriven je i osveštan danas na Vojnom groblju u Petrovaradinu, u organizaciji ambasade Ruske Federacije, a u okviru obeležavanja veka od početka Velikog rata.

Spomenik u obliku ruskog pravoslavnog krsta bio je podignut 1929. godine, na mestu gde je sahranjeno 96 vojnika ruske vojske umrlih od rana i bolesti u austrougarskom logoru, vremenom je bio ruiniran i porušen, a obnovljen je ove godine ruskim sredstvima, uz pomoć naše države i grada Novog Sada, kao i uz moralnu podršku Srpske pravoslavne crkve, istakao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Čepurin je podsetio da je Prvi svetski rat bio jedna od najvećih prelomnih tačaka u svetskoj istoriji, kataklizma koja je odnela milione ljudskih života.

Veliki rat je Rusiji, kao jednoj od ključnih država učesnica, doneo tragične posledice, kazao je Čepurin i napomenuo da se sada u njegovoj zemlji, uz snažnu podršku državnog rukovodstva, "širi društveni pokret za obnavljanje i ovekovečenje istorijskog sećanja" na hrabrost i požrtvovanje onih koji su dali živote za otadžbinu.

Ruski ambasador je zahvalio Srbiji i srpskom narodu, a posebno Srpskoj pravoslavnoj crkvi, "što čuvaju sećanja na naše vojnike oslobodioce", napominjući da su spomenici, uglavnom, podignuti onim vojnicima koji su poginuli u Drugom svetskom ratu, dok se, kako je rekao, oni koji sećaju na stradale u Prvom mogu izbrojati na prste jedne ruke.

Zajedničkom molitvom sveštenstva i građana, koju su predvodili episkopi bački Irinej i sremski Vasilije, kao i uz vojne počasti, odata je pošta preminulim ruskim vojnicima i položeni venci na njihov spomenik na Petrovaradinskom groblju.

  • Bojan

    28.10.2013 20:49
    @Dragan
    Slazem se da ne treba verovati svemu sto cujemo ali vise verujem Brankici nego Rusima i nasim politicarima, koji kada nesto dogovore uglavnom ne kazu sta. Poz
  • 28.10.2013 13:13
    nego recite mi da li je to ispravno da se na groblje pred vladiku ide u minićima? Samo pitam..
  • 28.10.2013 07:44
    belogardejci.
    A šta je sa našim ljudima poginulim u drugom svetskom ratu?
    spomenik je par parcela niže.
    Zašto ga niste popravili? a da, to su komunisti
    neko to od gore vidi sve

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti