Nastavlja se seča stabala po novosadskim ulicama

U Ulici Maksima Gorkog sutra će biti uklonjena tri suva i dotrajala stabla lipe, a akcija seče stabala potom se nastavlja u Narodnog fronta i cara Dušana.
U Ulici Maksima Gorkog sutra će biti uklonjena tri suva i dotrajala stabla lipe, a akcija seče stabala potom se nastavlja u Narodnog fronta i cara Dušana.

Nedavno je u Fruškogorskoj ulici uklonjeno 55 stabala sibirskog bresta, što je izazvalo negodovanje dela građana.

Prema planovima "Gradskog zelenila" do kraja vegetativnog perioda trebalo bi da bude uklonjeno ukupno 1.000 stabala. U tom preduzeću tvrde da je to jedini način da se uklone stara stabla, koja mogu da ugroze bezbednost građana. Sa druge strane, "Vojvođanska zelena inicijativa" i "Zelena patrola" se protive seči i tvrde da su neka stabla zdrava.

Profesor Milan Matavulj sa Departmana za biologiju i ekologiju PMF-a kaže da je kombinacija hladne zime, letnje suše i parazitskih mikroorganizama uslovila da stabla krenu ubrzano da propadaju, ali da je reakcija nadležnih službi u velikoj meri zakasnela i neadekvatna. "Stabla u Novom Sadu nisu stara, ali su obolela zbog neadekvatnog održavanja. Sva stabla čija kora je ispucala celom dužinom moraju da se uklone. S druge strane, obolela stabla imaju sačuvanu vitalnost, koja bi mogla da se proveri", rekao je Matavulj.

On je istakao da ne opravdava seču stabala koja nemaju ispucalu koru po dužini.

  • Mitar

    31.10.2013 13:26
    ccc...
    Ja stvarno ne znam gde zive ovi ljudi sto tvrde da gradsko zelenilo brine o zelenim povrsinama. Ako pod tim podrazumevate iskljucivo secu stabala onda je istina. Pokazite mi jednu prometnu ulicu u NS-u gde su se nove sadnice primile i da lepo napreduju. Takodje se ne secam kada sam video poslednji put da je zasticena neka zelena povrsina. Na kraju krajeva, sacekajte malo da krenu kise da padaju, svi cemo biti blatnjavi do kolena kao i obicno. Ovi koji tvrde suprotno, sigurno ne izlaze iz svojih automobila i misle da je ok da se parkira na zelenoj povrsini.

    A vi, koji ste nasli da vredjate u fazonu sljiva i bukve ste jako jadni. Mene ste licno uvredili kao i gomilu drugih ljudi. Umesto da stanemo zajedno rame uz rame da resimo ovaj problem, vama je najlakse oblatiti odredjenu grupaciju ljudi. Jadno zaista.
  • Lica

    29.10.2013 11:43
    Jbt ne valja kad ne rade ne valja kad rade!
    Sta je problem? ako je korenje tog drveca ugrozilo temelje zgrade ili bi ugorzilo za koju godinu a vec je podiglo biciklisticku stazu i trotoar, da se izvadi to se sanira i posadi se novo drvece koje nece dizati? Da padne nekom na glavu ili da nastane problem onda bi svi kukali
  • Radnik na motorku

    29.10.2013 10:49
    Režiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
    A ko je, ta milim lepo, vid'o obarati trula stabla?
    Od takijeh nema vajde. Nit' se možedu u građu dati, nit' dat' radnicima Zelenila da ih ložedu il' prodadedu! Ta vid'te kakvo je vreme stiglo? Nit' plaće ima, nit' doprinosa. Daj barem drva...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti