Deesant na Novi Sad

Postoji mnogo razloga zbog kojih je trebalo da DS u Novom Sadu organizuje protestnu šetnju pod sloganom "Ne pristajem!".
Postoji mnogo razloga zbog kojih je trebalo da DS u Novom Sadu organizuje protestnu šetnju pod sloganom "Ne pristajem!". I jedan zbog kojeg nije trebalo.

Moglo se, na primer, protestovati zbog nepotrebne ćirilizacije javnog prevoza - ako ne u odbranu multietničnosti i višejezičnosti ovog grada, a ono makar u odbranu turizma jer su turisti uglavnom funkcionalno nepismeni na ćirilici.

Moglo se protestovati i zato što je maloletničko nasilje u porastu pa se na ulicama ovog nekada mirnog grada gotovo svakodnevno puca, otima, prebija, masakrira… a broj žrtava se meri i labudovima.

Moglo se protestovati i zbog nebuloznog cenzurisanja jednog umetničkog dela za šta je odgovoran čovek koji tvrdi da ga za cenzuru slike kvalifikuje to što je - filolog (diploma kojom se obično dokazuje samo da neko govori više jezika, ali nipošto i da obavezno govori pametne stvari na tim jezicima).

Moglo se takođe protestovati i preventivno - da bi se, na primer, sprečilo da na narednom Егзиту, ako ga bude, vaspostave bine sa guslarima i zavičajnim ojkanjem, dok bi se u kampu, ako ga bude, organizovalo takmičenje u bacanju kamena s ramena za šta se ionako već izdvajaju pare iz gradskog budžeta.

Ali, DS-u nijedan od ovih i mnogih drugih razloga nije bio provokacija da sa svojim članovima krene u protestnu šetnju. Ne, na ulicu su izašli tek kada su poželeli da se pobune protiv, kako su rekli - progona političkih neistomišljenika. Odnosno - njih, jer nismo čuli da su ustali u odbranu svih političkih neistomišljenika pa makar i ne bili članovi ili simpatizeri DS-a. Zbog čega ispada da i nisu branili princip, nego svoje članstvo.

A ako ih ne dotiču i ne motivišu na akciju stvari koje neposredno ili posredno utiču na stvarne živote Novosađana i dugoročno određuju društvenu klimu u tom gradu, nego samo stvari koje se direktno tiču članova DS-a, postavlja se pitanje: čime se preporučuju glasačima za neke sledeće izbore? Time što bi voleli da su na vlasti? Pa i tata bi, sine. (Nadežda Milenković)

  • НиколаНС

    30.10.2013 21:37
    Јадан је НС
    "Moglo se, na primer, protestovati zbog nepotrebne ćirilizacije javnog prevoza - ako ne u odbranu multietničnosti i višejezičnosti ovog grada, a ono makar u odbranu turizma jer su turisti uglavnom funkcionalno nepismeni na ćirilici."
    Свуда у свету људи не терају своје грађане да мењају писмо због туриста. Ангажују се преводиоци. Чисто сумњам да би се страни туристи снашли са латиничним словима Č, Š, Ć, Ž. Осим тога могу се штампати градски "џепни водичи" на Енглеском и још неком језику. У том случају би се поред броја линије могло написати куда она вози. А можда би се и зарадила која кинта. Или није циљ зарадити новац од туриста него му пружити све што тражи, али да ми платимо то. Стварно много паметно. Могли су из ДС протестовати због масовног запошљавања својих чланова у ЈП, на измишљена радна места, Рецимо. Нису се бунили око вишејезичности и мултиетничности када је латиница доминирала у односу на ћирилицу. Од хрватских власти сам и очекивао да забрањују Ћирилицу. То је и за очекивати од неког ко је кроз историју показао своје. Али од покрајинских власти у Војводини баш и не. А можда су у питању исти људи. Само ми никако није јасно, колико треба бити јадан и глуп па се одрећи свог писма. Или то власти суседне државе имају утицај и на власт у АПВ. Или су сви на истом валову.
  • Zaratustra

    30.10.2013 08:32
    Ovo je jedan jako objektivan tekst o slici u gradu na svim poljima, koji je uzbunio mnoge DS trolove koji sada vade fleke komentarima.
  • 30.10.2013 05:56
    "hodi do drugih mesta koja nisu u Vojvodini i videces da se mnogo vise pise latinicom , pa cak i u samom Beogradu, dakle ta cirilizacija je namerna provokacija i nista drugo.. sve u ime patriotizma"

    To samo znači da Novi Sad prednjači. Vraćanje nasilno proterane ćirilice ne može biti ništa loše ni u kom slučaju. Mogu biti loši motivi, ali onda treba te motive napadati i ja sam svakako za to, a ne tući po pismu koje je savršeno, a pri tom nije ništa krivo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti