"Fajgelj manipuliše spomenikom žrtvama Racije"

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj populistički svojata spomenik žrtvama Novosadske racije na Štrandu, iako nije bio niti inicijator, niti organizator postavljanja, kaže Mina Jurišin, sekretarka udruženja "Racija 1942" iz Čuruga.
Direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj populistički svojata spomenik žrtvama Novosadske racije na Štrandu, iako nije bio niti inicijator, niti organizator postavljanja, kaže Mina Jurišin, sekretarka udruženja "Racija 1942" iz Čuruga.

Prema njenim rečima, način na koji Fajgelj manipuliše sa spomen-pločom koja podseća na stradanje žrtava fašizma isključivo politički i kalkulantski.

"Naše udruženje je pokrenulo inicijativu, gradonačelnik Miloš Vučević nas je primio odmah po stupanju na funkciju, shvatio kao opravdanu potrebu za postavljanjem spomenika, podržao nas i učinio to. Dakle, toliko o tome ko je inicirao postavljanje spomenika, ko je shvatio i realizovao tu inicijativu. To nikako nije dr. Fajgelj. Ali mi nismo išli da se fotografišemo sa tim spomenikom kao ordenom. Uradio je to već pomenuti, i to iz vrlo upitnih razloga", kaže Jurišin za 021.

Spomen-ploča na "Štrandu" je rad akademskog vajara Ljubomira Šćepanovića iz Novog Sada, koji je svoje umetničko delo ustupio besplatno.

Reč je o crnoj granitnoj kocki na kojoj je na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku ispisano: "Ovde na omiljenom kupalištu snage fašističkog okupatora su u Novosadskoj raciji bacale građane Novog Sada pod led. Za većinu žrtava jedina krivica je to što su rođeni kao Srbi i Jevreji". Ispod teksta urezan je datum 23. 1. 1942 - 23. 1. 2013. i reči "Novi Sad pamti". (M.S. - miodrag@021.rs)

  • @DekiNS

    01.11.2013 12:25
    тако је
    Превише је смрти уклесано у сваки метар Новог Сада, да би га багра неонациста и либералних квазипатриота скрнавила под изговором народне воље.
  • 01.11.2013 11:27
    Molim vas da neko osobi pod nikom Dekins objasni da postoje psiholozi i psihijatri,msm nije u redu da covek na sve strane vidi ustase,jer previse je to paranoidno.
  • Piplfoks

    01.11.2013 08:30
    @DekiNS
    'Човек јесте краљ, јер је очигледно покренуо оркестрирану мржњу у последње време свих усташких, фашистичких и комунистичких предака Новог Сада и шире!'

    Zaboravio si 'pedere i masone', pavijane obrijani.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti