Novi Sad: 22 studenta imaju šugu

Dvadeset dva studenta Univerziteta u Novom Sadu obolelo je od šuge.
Dvadeset dva studenta Univerziteta u Novom Sadu obolelo je od šuge.

Lekari strahuju da će se broj povećati i da obolelih ima i oko 50.

"Šuga! Ne stidi se, lekaru javi se" - apel studentima u stilu popularne kulture obaveštava, ali i opominje da svrab koji ih muči možda nije obična alergija.

Šuga se ne javlja u predelu glave i vrata, već ispod pazuha, na preponama, zglobovima i predelu između prstiju. Takođe, karakteristično za šugu je što se svrab pogoršava noću, a prenosi se i direktnim i indirektnim putem.

"Ne rukovanje, poljubac i zagrljaj nego duži kontakt koji se ostvaruje u porodici, zajedničkim boravkom na jednom mestu ili seksualnim putem. Direktnim kontaktom je neophodno 10 – 15 minuta da bi se zdrava osoba zarazila. A moguće je i indirektnim putem – putem posteljine ili odeće. Neko i ko je najčistiji, vodi najviše računa o sebi, može da se zarazi", kaže Lidija Turo, epidemiolog u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata

Ukoliko lečenje počne na vreme, šuga nestaje već posle nekoliko dana - terapija traje 4 dana tretiranjem određenog dela tela, a preparati se za sada mogu kupiti u jednoj jedinoj apoteci u Novom Sadu.

"To su benzin benzoat i sumporna mast u različitim procentima (5, 10 i 20 odsto), individualno za svakog pacijenta kako lekar propiše. Mast košta 350 dinara, a benzin benzoat 450 dinara i može se nabaviti u našoj apoteci koja ima registrovanu laboratoriju", kaže Gordana Bulajić, načelnica apoteke na Trifkovićevom trgu.

Posle ta četiri dana, neophodno je dezinfikovati sve predmete sa kojima je obolela osoba bila u kontaktu, a nije na odmet da se preventivno leče i članovi porodice. I u slučaju šuge, najvažnije je rano otkrivanje, ali i odsustvo predrasuda.

  • Sale NS

    31.10.2013 07:10
    Ovoje čudno ?
    Čudno je zato što sam mislio da su šugavi samo partijski postavljeni profesori i dekani kad ono i studenti ?!
  • 31.10.2013 01:47
    Pa studenti su stalno u kontaktu sa parazitima, ovo je razumljivo. Ako me razumete.
  • Duchess of Shangay

    30.10.2013 20:52
    Studenti imaju sugu...

    I????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti