Danas u Kaću festival posvećen čvarcima

Danas se kod pijace u Kaću održava 4. "Čvarak fest", manifestacija čiji je cilj čuvanje i negovanje tradicije vojvođanske kuhinje i narodnih običaja.
U subotu se kod pijace u Kaću održava 4. "Čvarak fest", manifestacija čiji je cilj čuvanje i negovanje tradicije vojvođanske kuhinje i narodnih običaja.

Osim promocije jednog od najpoznatijih vojvođanskih proizvoda, preduzetnici će predstaviti svoje proizvode, a posetioci će uživati u izobilju hrane i bogatom programu.

Program počinje u 10.30h i trajaće do popodnevnih sati. Degustacija i prodaja su od 12 do 16h.

Posetioci i takmičari imaće priliku da čuju i uživaju u glasovima i tonovima, vokalne solistkinje Jelene Čkonjević, guslara Zorana Vujoševića, udruženja "Podgrmeč", KUD "Stevan Mokranjac" i KUD "Sveti Sava".

Obavezna oprema za takmičare su oranija, kotlanka, mešaja, sto i pribor (nož za sečenje masnoće, posude za čvarke i mast, lonče, cedka, sekirica za drva), dok organizacioni odbor svim takmičarima obezbeđuje 20 kilograma masnoće za čvarke i drva. Takmičenjem će rukovoditi i za ocenjivanje zadužen biti žiri Instituta za prehrambene tehnologije na čelu sa Zvonkom Nježićem. Bodovaće se spoljni izgled, sastav i izgled preseka, boja i njena održivost, miris, ukus, tekstura i sočnost.

Prošle godine bilo je prijavljeno 38 ekipa, a festival je posetilo oko 10.000 ljudi. Čvarci su se prodavali po 400 dinara za kilogram.

  • Orwell Farma

    02.11.2013 11:53
    Dobra fora
    Nisam u ziriju. Ali, svinje ne oprastaju, dzabe se zezate. Vojvodini ne bi bilo dovoljno ni deset Kamenica.
  • 02.11.2013 11:00
    Monteri iz Jajca
    Zanimljiv izbor muzickih godtiju! Mozda i cvarak dolazi iz Bosne!
  • -

    02.11.2013 10:38
    -
    malo puno ima tih 'ijada'.
    podrzavao bih ih kada bi dugorocnije koristile zajednici u kojoj se odrzavaju. ovako-jok

    kuce u selima sela se ruse.

    podseca me na 90-e kada je bilo festivala u svakom selu.
    sa tom razlikom sto su tada to bili festivali proze, poezije, teatra, filma, scenarija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti