Borislav Samardžić seksualno uznemiravao radnicu Radosnog detinjstva?

Prvostepenom presudom Višeg suda odlučeno je da "Radosno detinjstvo" isplati oko milion dinara radnici Katici V.  jer ju je bivši direktor seksualno uznemiravao.
Prvostepenom presudom Višeg suda u Novom Sadu odlučeno je da predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" treba da isplati naknadu nematerijalne štete radnici tog preduzeća Katici V. zato što je utvrđeno da je bivši direktor Borislav Samardžić seksualno uznemiravao.

Pošto je tužba podneta prema ustanovi "Radosno detinjstvo", a ne prema Samardžiću lično, ovo preduzeće obavezno je da isplati oštećenoj 500.000 dinara na ime naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove zbog povrede ugleda, časti, slobode i prava ličnosti, kao i 250.000 dinara na ime pretrpljenog straha. Takođe, teret troškova postupka od 308.518 dinara platiće tužena strana.

Kako je za 021 rekla portparolka Višeg suda u Novom Sadu Svetlana Tomić Jokić, odštetni zahtev je usvojen samo delimično, budući da je Katica V. za naknadu nematerijalne štete tražila 11 miliona, a na ime pretrpljenog straha milion dinara. Prema njenim rečima obe strane su uložile žalbu na presudu, zbog čega će slučaj otići na Apelacioni sud.

"To je prvostepeno rešenje, mi smo podneli žalbu, kao i "Radosno detinjstvo" i moj jedini komentar je da ćemo u drugostepenom procesu dokazati da tu nema ni tragova seksualnog uznemiravanja", rekao je bivši direktor predškolske ustanove kojom je rukovodio od 2005. do 2012. godine.

Kako stoji u obrazloženju presude, Samardžić je počev od septembra 2010. godine pa zaključno sa 5. oktobrom 2011. vršio kontinuirano seksualno uznemiravanje Katice V. verbalno, putem SMS poruka, a kao posledica toga, psihičko zdravlje žrtve zlostavljanja na radu je trajno narušeno, za šta postoji medicinska dokumentacija.

Presude za zlostavljanje na radu, u bilo kom obliku, prava su retkost u Srbiji, a prvi takav slučaj zabeležen je krajem prošle godine kada je profesor Filozofskog fakulteta Milenko Perović pravosnažno osuđen da je pretio svom tadašnjem asistentu Slobodanu Sadžakovu, te mu je onemogućio dalje napredovanje na poslu. Sadžakov, uprkos pravosnažnoj presudi nikada nije vraćen na pređašnje radno mesto.

  • marija

    05.11.2013 05:31
    gde je istina i pravda
    slazem se sa komentarom zvezdice. najlakse je osudjivati.polozaj zene je ostao isti od doba turaka.svaki muskarac moze da te pljune i da svi stanu na njegovu stranu.a zena. gde je njeno dostojanstvo.doticni gospodin je dao izjavu da je to atak na njegovu porodicu. a sta je sa porodicom zrtve. i ona nije jedina.ovo je jedan deo price.a drugi. doticni je unistio renomiranu firmu a obezbedio svoju porodicu za tri pokolenja.i jos treba da ga zalimo.pare koje je uzeo/sedam miliona evra nikada necemo dobiti. ostavio je penzionere na ulici/jer nije uplacivao doprinose,osiguranje za decu,gradio nekvalitetne vrtice, uzimao novac za zaposlenje i upis dece... ali to nikoga ne interesuje. uzivace u svom hotelu u tivtu a mi cemo...
  • zvezdica

    04.11.2013 20:26
    ZAPITAJTE SE MALO
    Ustanova ima pravo potrazivanja povracaja novca od doticnog gospodina!!!!!!Mene licno mnogo vise pogada ljudska bezosecajnost, surovost ,otudenost, nezainteresovanost za tudu patnju!Pa se pitam gde su nestali LJUDI iz ove zemlje?! Citajuci komentare kolega ove zene ostala sam zgrozena! Pa da li je moguce?????????????Treba da Vas je sramota na takvim izjavama!Pa svi ste vi neciji ocevi,majke,necija deca,necije suppruge,sestre svi ste vi mogli biti na mestu ove koleginice ili mestu njenih najblizih!!!!!!Mozda onda ne bi ovako olako sudili!!!!!Zapitajte se malo!
  • 02.11.2013 20:57
    Slika govori više od hiljadu reči ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti