Demanti Gradske kuće i Urbanizma povodom teksta o deponiji

Povodom teksta "Od novosadske prave regionalnu deponiju kršeći zakone i propise" koji je objavljen na ovom portalu, redakcija 021 dobila je demanti od JP "Urbanizam" i od Gradske kuće.
Povodom teksta "Od novosadske prave regionalnu deponiju kršeći zakone i propise" koji je objavljen na ovom portalu, redakcija 021 dobila je demanti od JP "Urbanizam" i od Gradske kuće.

Demanti se odnosi na Zakon o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korišćenje, Uredbu o odlaganju otpada na deponije i Pravilnik o kriterijumima za određivanje lokacije i uređenje deponija otpadnih materija. Demanti prenosimo u celosti:

"Povodom objavljenog teksta "Od novosadske prave regionalnu deponiju kršeći zakone i propise" na Novosadskom informativnom portalu 021, dostavljamo vam razjašnjenje vezano za navode u delu teksta koji se odnosi na kršenje zakonske regulative i to:

1.    Zakona o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korišćenje:

Sve navedene parcele u objavljenom tekstu, a koje su planom predviđene za regionalnu deponiju, nalaze se u građevinskom području grada Novog Sada, a što je planirano prema važećem Generalnom planu  grada Novog Sada do 2021. godine (Službeni list Grada Novog Sada, broj 15/11), kao komunalna površina - deponija i zaštitno zelenilo.
Takođe napominjemo da su navedene parcele bile i prethodnim Generalnim urbanističkim planom do 2005. godine, a koji je usvojen  1985. godine, predviđene za istu namenu.
Uvidom u podatke dostupne na sajtu RGZ, navedene parcele određene su kao ostalo građevinsko zemljište, a koriste se kao pašnjak 3. klase.
Zakonom o poljoprivrednom zemljištu ("Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon i 41/2009),  u članu 3. se utvrđuje da se poljoprivredno zemljište, koje je u skladu sa posebnim zakonom određeno kao građevinsko zemljište (što ovde jeste slučaj), do privođenja planiranoj nameni koristi za poljoprivrednu proizvodnju.
S obzirom da je Rešenjem o vraćanju utrina i pašnjaka  utvrđeno da se iste moraju koristiti u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, zabrana promene namene izuzev izgradnje ribnjaka, ne znači zabranu lokalnoj samoupravi da u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji planira neophodne komunalne površine i objekte za razvoj grada.

2.    Uredba o odlaganju otpada na deponije

S obzirom da se u ovom konkretnom slučaju radi o proširenju postojeće deponije, a ne o iznalaženju lokacije i uređenju nove (što potvrđuju i svi dokumenti kojima je utvrđen regionalni karakter i lokacija ove deponije), ne primenjuju se kriterijumi definisani u Prilogu 1, Uredbe o odlaganju otpada na deponije ("Službeni glasnik RS" broj 92/2010), s obzirom da se isti odnose na "Opšte uslove i kriterijume za određivanje lokacije za deponiju" i da su stupili na snagu 25 godina nakon što je lokacija za deponiju u Novom Sadu već utvrđena.
U skladu sa Konceptom generalnog plana grada Novog Sada do 2030. godine, koji je verifikovan na 101. sednici Komisije za planove Skupštine Grada Novog Sada od  8. decembra 2010. godine, predloženo je proširenje deponije istočno od postojećeg kanala u odnosu na dosadašnju plansku dokumentaciju. Ovo povećanje površine namenjene za deponijska polja iznosi oko 21 ha, a zaštitnog zelenila i kanala oko 18 ha. Ukupno povećanje površine u odnosu na površinu kompleksa koja je bila predviđena ranijom planskom dokumentacijom iznosi oko 32%.
Pitanja u vezi sa prostorom i uslovima za deponovanje otpada u Novom Sadu, na deponiji koja je regionalnog karaktera, do danas su definisana sledećim zakonskim i planskim dokumentima:
- Zakon o prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine;
- Regionalni prostorni plan APV ("Službeni glasnik APV" broj 22/2011) - utvrđen je regionalni karakter deponije;
- Nacrt prostornog plana Grada Novog Sada - na predmetnoj lokaciji planirana je regionalna deponija;
- Generalnim urbanističkim planovima za grad Novi Sad (od 1985. i  2011. godine) - predmetna lokacija je utvrđena kao komunalna površina – deponija i zaštitno zelenilo;
- Planom detaljne regulacije deponije komunalnog otpada u Novom Sadu;
- Lokalni plan upravljanja otpadom za grad Novi Sad ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 54/2010) - predmetna lokacija je utvrđena za deponiju;
- Regionalni plan upravljanja otpadom za Grad Novi Sad i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj,Srbobran, Temerin i Vrbas ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 26/2012) - na predmetnoj lokaciji planirana je Regionalna deponija, i
- Strategija upravljanja otpadom za period 2010. - 2019. godine ("Službeni glasnik RS" broj 29/2010).

3.    Pravilnik o kriterijumima za određivanje lokacije i uređenje deponija otpadnih materija

Pravilnik o kriterijumima za određivanje lokacije i uređenje deponija otpadnih materija ("Službeni glasnik RS" broj 54/92) a na koji se poziva  JP "Elektromreže Srbije" nije važeći propis, te iz tog razloga nije bila prihvaćena primedba koja se odnosila na njegove odredbe.
Ipak, zbog mogućeg uticaja deponije na dalekovod, iako propisi to ne nalažu, predloženo je povećanje širine zaštitnog koridora na 25m levo i desno od ose krajnjih dalekovoda.
Takođe napominjemo da je dana 30.05.2011. godine JP "Urbanizam" Zavod za urbanizam, uputilo zahtev za dostavljanje uslova JP "Elektromreže Srbije" u postupku izrade Plana detaljne regulacije regionalne deponije u Novom Sadu. Dana 08.08.2011. godine od strane ovog preduzeća dostavljeni su uslovi u kojima je definisan zaštitni pojas od 25m sa obe strane ose dalekovoda. Iz navedenog nedvosmiselno sledi da je predmetna planska dokumentacija u potpunosti usklađena sa važećim propisima koji regulišu ovu oblast, odnosno sa uslovima nadležnih organa i institucija".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti