Profesorka FTN-a dobila Napoleonov orden viteza

Profesorki matematike na Fakultetu tehničkih nauka Silviji Gilezan, uručen je francuski orden viteza reda Akademskih palmi za doprinos obrazovanju i nauci.
Profesorki matematike na Fakultetu tehničkih nauka Silviji Gilezan, uručen je francuski orden viteza reda Akademskih palmi za doprinos obrazovanju i nauci.

Ovaj orden, koji predstavlja jedno od najprestižinih francuskih odlikovanja, ustanovio je još Napoleon Bonaparta 1808. godine.
Na svečanosti priređenoj u Ambasadi Francuske orden joj je dodelio francuski ambasador u Srbiji Fransoa-Gzavije Denio.

"Počastvovana sam ovim priznanjem. Prija kada neko primeti vaš stvaralački rad, kada smatra da je ono što radite dobro i značajno", kaže profesorka Gilezan.

Brojni naučni projekti i saradnja sa najprestižnijim obrazovnim institucijama samo su deo onoga što je doprinelo da upravo ona dobije orden viteza. Na FTN predaje matematičke predmete na svim nivoima obrazovanja, osnovnim, master i doktorskim studijama. Takođe, stalni je saradnik Matematičkog instituta SANU.

"Kao gostujući predavač angažovana sam i u Francuskoj, Italiji i Holandiji. Osim toga, predavanja po pozivu sam držala na univerzitetima širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Azije i Afrike. Verovatno je nešto od toga doprinelo da budem odlikovana", skromno kaže profesorka.

Ipak, svojim najznačajnijim doprinosom smatra rad sa studentima, mladim naučnicima i istraživačima, kojima je i posvetila orden. Orden reda Akademske palme koji je ustanovio Napoleon dodeljuje se Francuzima i strancima za njihovo naučno i profesionalno zalaganje i doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu.

  • name

    06.11.2013 00:02
    Slazem se da je veliki strucnjak, ali prema studentima nije najkorektnija, zna da se ponasa prilicno bahato i nevaspitano.
  • Marija

    05.11.2013 13:35
    Svaka cast
    Čestitke za profesorku, divna žena zaista.
  • Matematičar

    05.11.2013 13:15
    @ CCCC
    Napoleon jeste bio veliki matematičar. Postoji, verovao ili ne, Napoleonova teorema. On je bio artiljerijski oficir, i shodno tome, veoma zainteresovan za geometriju. Poznat je po izreci: "Magarci i naučnici u sredinu". A što se tiče terora, to bi bilo dobro da malo pročitate poglavljea o francuskoj buržoaskoj revoluciji, podnaslov vladavina terora

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti