Zemljište na kojem se gradi Poštanska štedionica predmet restitucije

Zemljište na kojem se nalazi zgrada Poštanske štedionice, na Pozorišnom trgu, sugrađanin Dušan Dunđerov potraživaće u postupku restitucije, pa je izvesno da taj objekat, koji više od dve decenije zjapi prazan i nedovršen u samom centru grada neće uskoro biti završen.

Zemljište na kojem se nalazi zgrada Poštanske štedionice, na Pozorišnom trgu, sugrađanin Dušan Dunđerov potraživaće u postupku restitucije, pa je izvesno da taj objekat, koji više od dve decenije zjapi prazan i nedovršen u samom centru grada neće uskoro biti završen.

Dunđerov je prikupio svu dokumentaciju, a na izvodu iz Republičkog geodetskog zavoda, koji se izdaje radi ostvarivanja prava na povraćaj oduzete imovine, jasno se vidi da je plac na kome se nalazi Poštanska štedionica pripadao Dunđerovima, piše Dnevnik.

"Na placu koji potražujem, nalazila se kuća mog dede Stevana Dunđerova koja mu je oduzeta u postupku nacionalizacije 1947. godine. Stevan Dunđerov je bio ugledni novosadski trgovac, a u toj kući dugi niz godina radila je poslastičarnica. Osim kuće, oduzeto mu je i 240 hektara zemljišta i još dva objekta", kazao je Dunđerov.

On je istakao da je nekoliko puta upozoravao nadležne u "Pošti Srbije" da prekinu sa izgradnjom objekta, jer će restitucijom to zemljište biti vraćeno njemu.

"Svaki put kada bih video da majstori rade na objektu slao sam mejlove da prekinu sa gradnjom, jer ću podneti zahtev za restituciju. Samo jednom su mi odgovorili da će obavestiti direktore i od tada je gradnja obustavljena. Rekli su mi i da ne znaju da će taj plac neko potraživati. Ja sam prikupio sva dokumenta i ove nedelje ću pokrenuti postupak restitucije", rekao je Dunđerov.

Parcelu u centru Grad Novi Sad je na korišćenje dao Pošti Srbije, Poštanskoj štedionici i "Invest domu", koji su 1988. godine potpisali ugovor o izgradnji zajedničkog objekta. Izgradnja je počela 1992. godine, ali je zbog nedostatka novca i nerešenih vlasničkih odnosa obustavljena 1995. godine.

Nakon bankrota "Invest doma" u partnerstvo ulazi italijanska firma "Ateks invest", a gradnja se nastavlja tek sredinom prošle godine. Prema nekim najavama objekat je trebao biti završen krajem ove godine, ali je do sada urađena samo nova krovna konstrukcija i radovi su obustavljeni.

Na pitanja zašto je izgradnja stala, hoće li biti nastavljena i da li su upoznati sa zahtevom za restituciju, nadležni iz "Pošte Srbije" i generalni direktor preduzeća "Ateks invest" Marko Ćulibrk nisu odgovorili ni nakon mesec i po dana.

  • Tanasko

    05.03.2021 11:56
    Pismo
    Miskovic je komunista,p odskle njemu tolika imovina. I zasto je oduzimano ,kada su oni tplolo sposobni. Onibi i tada ekonomski unistili sve koki su imali.
  • Tanasko

    04.03.2021 13:23
    Pismo
    Kako stoje stvari opstina ce da sprovede ekspropriaciju o kao javno gradsko gradjevinsko prodati po mnogo vecoj ceni. Gledaj da ti njima ,opstini prodas po realnoj vrednosti tako da nezarade nista na toj parceli.
  • Djordje

    14.02.2014 23:23
    Restitucija
    Pa vidite , nasi su sproveli banditsku privatizaciju , pre nego sto su sproveli Restituciju - vratili imovinu vlasnicima.
    Ne znam kako RS moze napred , kada nije vratila oteto. Zamislite danasnje tajkune , kada bi trebalo da dokazu poreklo imovine , da im se ista oduzme. Eto RS i objekata i para i obnove zemlje.
    Ali nema tog dase da to realizuje. Svi drpaju pa ih nije briga za imovinu koja je pre 70 oteta , raubovana bez naknade i jos ne vraca. Ne razumem ja to.
    No Dule samo napred , mi smo uz tebe ne daj bre dedovinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti