Propao pokušaj izbacivanja SPO i 3D iz vlasti

Poslednje izdvajanje troje novosadskih odbornika DS u zaseban odbornički klub nije uslovljen samo razočarenjem u partiju, kako se to obično navodi, već je u konkretnom slučaju reč o ozbiljnoj trgovini.
Poslednje izdvajanje troje novosadskih odbornika Demokratske stranke u zaseban odbornički klub nije uslovljen samo razočarenjem u partiju, kako se to obično navodi posle takvih odluka, već je u konkretnom slučaju reč o ozbiljnoj trgovini.

Naime, da je ovo troje odbornika otišlo pod okrilje SNS-a, naprednjaci bi imali dovoljnu većinu da iz vlasti izbace problematični SPO i 3D, odnosno Vladimira Jelića koji je pomoćnik gradonačelnika i Tomislava Bokana, direktora Urbanizma.

Prema izvorima Radija 021, direktni pregovarač sa troje nezadovoljnih demokrata bio je nekadašnji istaknuti član DS-a, trenutni član Gradskog veća za urbanizam Aleksandar Bašić koji je svojevremeno bio šef kabineta gradonačelnika Igora Pavličića, a sada je blizak pomenutoj koaliciji. Upravo Jelić i Bašić rukovode poslednjim projektom Grada, izgradnjom skoro 250 stanova za socijalno ugrožene kategorije stanovništva koji će se dodeljivati i prodavati po povoljnim uslovima.

Inače, pre nego što je Slađana Križanić izašla iz odborničke grupe DS-a, njen muž se zaposlio u Čistoći, preduzeću koje vode SPO i 3D. Takođe, njena ćerka je od nedavno zaposlena u Vodovodu, koji takođe kontroliše ova politička grupacija. Kako su prošli student Danijel Borbaš i profesorka Ana Vozar u ovoj trgovini za sada nije poznato.

Prema zakonu, odbornik je vlasnik svog mandata, a ne partija. To omogućava odbornicima da trguju i menjaju prvobiti sastav parlamenta kakav je izgledao neposredno posle izbora. Često slučaj je da kada napuste stranku, ne prilaze odmah političkoj opciji sa kojom su se nagodili, ali je njihov glas uvek tu kada je to potrebno.

Podsetimo, nakon lokalnih izbora u maju 2012. godine sastav gradske skupštine izgledao je ovako: DS (18), SNS-NS-PS (15), LSV-SPO (15), SPS-JS-PUPS-SDPS (7), RDS (6), DSS (5), Dveri (5), SRS (5), NOPO (1) i SVM (1). Posle manje od godinu i po dana glasovi Novosađana raspoređeni su sasvim drugačije: SNS-NS-PS (17), DS (14, s tim što dvoje odbornika koji su ih napustili još uvek nisu prišli nijednoj od grupa, a tu je i odbornica SVM koja deluje samostalno), LSV (12), SPO-RDS (9), SPS-JS-PUPS-SDPS (7), Treća Srbija (6), DSS (5), SRS (5) i novoformirani NDP (3).

  • 08.11.2013 08:52
    juda
    Da se ne lažemo ili dovoljno ne pamtimo. Prvu kupovinu je uradio SPO kada je kupio odbornika DSS Slobodana Hajdukovića koji je svoj prelazak naplatio zaposlenjem u JKP "Vodovod i kanalizacija" Kupio ga je tadašnji gradonačelnik Vrbaški koji je zameni na tom mestu Svilara.
  • Podsetnik Za Zbunjene vol.2

    07.11.2013 12:50
    @ Dragica Stojkov
    Samo bih dodao na komentar ispod koji je covek napisao:

    Kupovina glasova u SGNG je specijalitet SPS-a. Januara 1995. kupljeni su glasovi RDSV čiji je predsednik bio prof Dragoslav Petrović, sada pokrajinska uzdanica DS-a, a ondašnja trula jabuka i izdajnik opozicionog DUONS-a, čime je sprečen izbor dr Filipova za prvog demoktratskog gradonačelnika Novog Sada, nakon što je u maju 1994. raskinuta koalicija SPS-SRS.

    Ista kupoprodaja je obavljena i u vojvođanskoj skupštini i tako odlođeno ono što je usledilo na izborima u jesen 1996.: poraz SPS-a i urušavanje i nestanak RDSV sa političke scene NS Vojvodine...
  • 07.11.2013 10:49
    Ko poslednji izadje iz Radničke 20 neka ugasi svetlo. Nadam se da ovi iz 3D neće paliti ognjište, da vatrogasci ne bi imali posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti