"Čistoća" sedam puta povećala cenu usluge koju ne obavlja

Novosadski ugostitelji koji budu hteli da imaju letnje bašte, ubuduće će "Čistoći" morati da plaćaju 5.927 dinara umesto dosadašnjih 846.
Novosadski ugostitelji koji budu hteli da imaju letnje bašte, ubuduće će "Čistoći" morati da plaćaju 5.927 dinara umesto dosadašnjih 846 koliko je početkom godine koštala ova usluga.

Toliko će vlasnike kafića i restorana koštati usluga čišćenja i održavanja letnjih bašti, što oni, kako kažu, ionako sami rade. Kako stoji u saopštenju ugostitelja, baštu je nemoguće dobiti bez Ugovora o iznošenju smeća sa zauzete javne površine, koji je do ove godine bio besplatan, a ubuduće će koštati pomenutih 5.927 dinara.

"Mi svakako sami čistimo svoje bašte i okolinu lokala, jer nam od toga zavisi posao. Ne smemo da dozvolimo da nam bašte i prilaz lokalu budu u haosu, jer bismo tako ostali bez gostiju. "Čistoća" u ovom slučaju ništa ne radi, a mi nismo u mogućnosti da otkažemo ovu uslugu, jer bez uverenja da smo platili ovu naknadu ne možemo da dobijemo dozvolu za postavljanje bašte", priča za 021 predsednik Udruženja ugostitelja Dragan Stanojević.

Prema njegovim rečima u Novom Sadu postoji oko 500 ugostiteljskih objekata koji imaju letnje bašte. Po toj računici se u kasu ovog javnog preduzeća po sezoni slije skoro tri miliona dinara za posao koji ne obavljaju.

Kako za 021 kaže konobar Nikola T. koji radi u jednom restoranu u samom centru grada, čišćenje letnje bašte je posao radnika. "Mi imamo spremačicu koju gazda posebno plaća da svaki dan čisti baštu. Radnici "Čistoće" spremaju ulicu i okolno zelenilo koje nije u sklopu restorana", kaže naš sagovornik.

Ova naknada uvodi se pored obaveznog računa za odnošenje otpada, koji je u nepunih godinu dana takođe povećan sa 1.048 na 2.430 dinara.

Od Čistoće nismo dobili odgovore na postavljena pitanja, uprkos obećanju da će se to dogoditi u toku jučerašnjeg dana.

  • Alex

    11.11.2013 10:53
    rast poslovnih rashoda
    Cene komunalnih usluga se određuju na osnovu datih načela, između ostalog i načela dovoljnosti cene da pokrije poslovne rashode. (Zakona o komunalnim delatnostima RS)
    Rast cena usluga javno komunalanog preduzeća od 70,62 % ukazuje da je troškovna strana preduzeća opterećena novim nametima - rast poslovnih rashoda (nabavna vrednost prodate robe, troškovi materijala, troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi…)

    ..a kako transparentnost u radu (poslovanju) JKP-sektora Novog Sada nije poznanica “novim gradskim upravljačima” ostaje da pretpostavimo da je možda preduzeće nabavilo nova osnovna sredstva za rad ili da..

    Jedino što možemo u ovom trenutku jeste da apelujemo da na zvaničnoj web prezentaci poslovna jedinica - lokalna samouprava publikuje obavest za građane Novog Sada i to:

    "faktor" rasta cena komunalnih usluga, gde je usmeren novac, odnosno kako će biti potrošen.
  • iguman

    08.11.2013 17:09
    Treba namci minus u kasi,koji nastao zbog VASE Maje,koju cuvate ko safran.Nije malo para dato za ATP "Vojvodina"
  • Merima

    08.11.2013 11:53
    Aleksi
    Ili za plate starozaposlenih? Isti su kao i novozaposleni.....
    A sto se tice stomatologa ti ni Bogu tamjana nedaju. Ili su pausalci ili uplacuju pazara tek toliko da plate racune pa je porez koji placaju vise nego smesan. A samo zini kod njih da vidis koliko te kosta...
    A o letnjim bastama je takodje suvisno pricati...
    Vise se ja brinem za gradjane koji sve teze placaju racune.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti