Slučaj "Bokan" još uvek u fioci Tužilaštva

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu još uvek nije podiglo optužnicu protiv direktora "Urbanizma" Tomislava Bokana, zbog sumnje da je davao mito u svrhu podstrekivanja na glasanje prilikom prošlogodišnjih izbora, saznaje 021.
Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu još uvek nije podiglo optužnicu protiv direktora "Urbanizma" i lidera NP "Dinara Drina Dunav" Tomislava Bokana, zbog sumnje da je davao mito u svrhu podstrekivanja na glasanje prilikom prošlogodišnjih izbora, saznaje 021.

Bokan je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu saslušan 30. januara, a tokom istražnog postupka je saslušano još šest osoba, koja se sumnjiče da su od Bokana primile novac kako bi glasale za Romsku demokratsku stranku, sa kojom je direktor "Urbanizma" učestvovao na lokalnim izborima u Novom Sadu. Predmet je u martu dostavljen Osnovnom javnom tužištvu, međutim, optužnica do danas nije podignuta.

"Nakon izvršenog uvida u spis predmeta utvrđeno da je pred ovim Tužilaštvom u toku postupak preduzimanja dokaznih radnji a po krivičnoj prijavi koju je PU Novi Sad podnela protiv Tomislava Bokana i još šest lica zbog krivičnog dela davanje i primanje mita u podstrekivanju u vezi sa glasanjem", navode u Tužilaštvu.

Nedavna promena zakona omogućava Tužilaštvu neograničeno vreme za istragu, jer više predmet ne moraju da predaju istražnom sudiji, već ga samostalno pripremaju, nakon čega gotov slučaj predaju na glavni pretres. Prema ocenama pravnih stručnjaka, najveći broj zataškavanja dešava se upravo u ovoj fazi istrage, jer pod okriljem prikupljanja dokaza predmet može da zastari.

Naime, članom 156, stav 1 Krivičnog zakonika za krivično delo za koje se sumnjiče Bokan i njegovi saradnici, zaprećena je kazna koja varira od novčane do zatvorske u trajanju do tri godine. To praktično znači da istraga može biti obustavljena zbog zastarelosti već nakon dve godine od učinjenog krivičnog dela, dakle sledećeg maja.

Za vreme kratkog vladanja koalicije okupljene oko Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije optuživali su Bokanovu RDS za kupovinu glasova i zbog toga podneli i krivične prijave. Kasnije je su ga za isto delo optuživali i nekadašnji koalicioni partneri. Svako u političkom trenutku koji mu je odgovarao. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 13.11.2013 10:44
    Prepostena gradska vlast je u koaliciji s ovakvima a optuzivala ih je za kupovinu glasova. Mislite da smo ludi ili slepi...
  • Stevan

    13.11.2013 05:06
    Kome treba Bokan?
    Kad na to odgovorimo, znaćemo zašto nije u zatvoru.
  • Mrnjo

    12.11.2013 22:51
    Ne zatvarajte
    prestanite maltretirati poštene i napaćene srpske poslanike i političare...!!! jel ste vi svjesni s kakvim narodom oni upravljaju???????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti