Eparhija bačka preuzima zgradu Gradske biblioteke?

Postupak restitucije vezan za zgradu u Dunavskoj 1, koju koristi Gradska biblioteka u Novom Sadu, biće gotov do kraja godine, saznaje Radio 021.
Postupak restitucije vezan za zgradu u Dunavskoj 1, koju koristi Gradska biblioteka u Novom Sadu, biće gotov do kraja godine, saznaje Radio 021.

Postupak je 2008. godine pokrenula Eparhija bačka, pozivajući se na testament Arse i Anke Pajević, koji su ovu zgradu 1905. godine u amanet ostavili Srpskoj velikoj gimnaziji u Novom Sadu. Nakon donošenja Zakona o zadužbinama 1997. godine, sadašnja Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" postala je zadužbina SPC, kojom rukovodi Fond na čijem čelu sedi vladika bački Irinej.

Siniša Rajić, savetnik u Agenciji za restituciju zadužen za povraćaj imovine, nije želeo da prejudicira kako će postupak biti završen.

"Slučaj je u fazi rešavanja i biće sigurno gotov do kraja godine", ističe Rajić za 021.

U slučaju da zgrada bude vraćena Eparhiji, najverovatniji scenario bi bio da Gradska biblioteka ostane tu gde jeste, ali kao podstanar čiju bi kiriju plaćao grad, kao što je to slučaj sa objektima Muzičke i Baletske škole.

Sudbina Gradske biblioteke neizvesna

Međutim, problem leži u činjenici da Gradska biblioteka već godinama traži dozvolu za proširenje kapaciteta, projekat koji bi povraćaj imovine mogao da zaustavi. Kako za 021 kaže direktor ove ustanove Dragan Kojić, uskoro će biti organizovan sastanak na kom će učestvovati predstavnici Eparhije, gimnazije, Grada i biblioteke.

"Ukoliko dogradnja ne bude moguća, jedino rešenje bi bilo preseljenje biblioteke u novi prostor, jer nama je potrebno barem 1000-2000 m²", kaže Kojić, dodajući da biblioteka apeluje na dogradnju još od 1962. godine.

Kojić dodaje da bi bilo "van pameti" da Gradska biblioteka ostane beskućnik u gradu koji pretenduje da bude Evropska prestonica kulture 2020. godine. "Ne vidim kako to može biti pitanje političke volje. Mi od naših zahteva ne možemo da ostustanemo, jer imamo obavezu prema čitaocima", navodi on.

U Eparhiji nisu želeli da komentarišu šta će se desiti sa Gradskom bibliotekom ukoliko zgrada koju trenutno koriste pređe u njihove ruke. "O navedenom predmetu možemo govoriti tek kada se postupak završi. Sada bi bilo neozbiljno i neodgovorno komentarisati bilo šta, jer je postupak u toku", kaže za 021 sekretar Eparhije bačke Vladan Simić.

Ni nakon višenedeljnih pokušaja da dobijemo komentar od članice Gradskog veća zadužene za kulturu Milanke Brkić, to nismo uspeli.

Zgrada Gradske biblioteke bila je porodična kuća Arse i Anke Pajović, u kojoj su od 1877 do 1906. godine držali jednu od najpoznatijih novosadskih knjižara. U njihovom testamentu stoji da celokupno svoje imanje ostavljaju Gimnaziji, međutim, u testamentu postoji stavka da "ukoliko škola prestane da postoji kao takva", zgrada pripadne Upravi srpskih narodnih fondova u Sremskim Karlovcima.

Pravo korišćenja ovog objekta Gradska biblioteka zvanično ima od 1955. godine, mada je ovaj prostor korišćen u bibliotečke svrhe i pre toga. Naime, ova zgrada je posle rata nacionalizovana, budući da je stav komunista bio da sve ovakve prostore pretvaraju u obrazovne, zdravstvene i kulturne institucije. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 18.11.2013 08:49
    Popovi lopovi otimaju a nista ne daju, ali neko to odgore vidi sve.
  • Djura poreznik

    18.11.2013 00:15
    Cek cek
    a el SPC plaćala porez na tu imovinu od 1905 pa na ovamo ?
    Ako nije, drzava moze namiriti porez tako sto ce oduzeti nekretninu, ko i svakom drugom gradjaninu ili preduzecu sto bi oduzela.
  • Djura poreznik

    18.11.2013 00:14
    Cekaj cekaj
    a el SPC placala porez na tu imovinu i sve to ?
    Ukoliko nije, drzava treba to da naplati oduzimanjem imovine, ili da plate u kesu.
    Cist racun, duga ljubav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti