Vojna bolnica proslavila 227. rođendan

Vojno-medicinski centar "Novi Sad", poznatiji kao Vojna bolnica  u Petrovaradinu, proslavlja danas 227. godine od osnivanja, a svečanost povodom značajnog jubileja održan je u Domu Vojsku Srbije.
Vojno-medicinski centar "Novi Sad", poznatiji kao Vojna bolnica  u Petrovaradinu, proslavlja danas 227. godine od osnivanja, a svečanost povodom značajnog jubileja održan je u Domu Vojsku Srbije.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj vojnih starešina, a predsednik Skupštine grada Siniša Sević ocenio je da je od velikog značaja to što je VMC "Novi Sad" otvorio vrata i za civile.

"Vojna bolnica u Petrovaradinu prima i civilne osiguranike, u njoj se obavlja velik broj lekarskih pregleda, medicinskih intervencija i operacija. Od toga koristi pre svega imaju Novosađani", poručio je Sević.

Sević je, povodom obeležavanja svečanosti, uručio pet računara sa pratećom opremom Vojnoj bolnici, a donaciju je obezbedila nevladina organizacija "Red line", koja se obratila Skupštini grada i ponudila pomoć.

Prema rečima upravnika Vojnomedicinskog centra u Petrovaradinu pukovnika dr Bratoljuba Brkljača godišnje se u ovoj ustanovi obavi oko 1.500 operacija, oko 100.000 pregleda i oko 400.000 različitih medicinskih usluga.

"VMC "Novi Sad" je 6. februara ove godine ušao u mrežu civilnih zdravstvenih ustanova, što praktično znači da smo u funkciji gradske bolnice", objasnio je Brkljača.

Vojna bolnica osnovana je na mestu franjevačkog samostana, ukazom cara Josifa II 1786. godine i to je najstarija aktivna zdravstvena vojna ustanova u Evropi.

  • 07.11.2013 23:51
    @ Ана Баб
    ja sam u 2013 godini .... sta su ti ove istorijske nebuloze potrebne?
  • 07.11.2013 23:47
    Bila
    cuvena bolica po svojim naj boljim doktorima. Pre 20 godina. A kako je danas???? Molim vas, obavestite nas.
  • Ана Баб

    07.11.2013 17:33
    (читам латерално, извините)
    Јадна наша болница: била је чак 227-95=132 године под окупацијом, док је нису ослободили.

    (Иначе апропо "Tog 9. novembra 1918. godine Novi Sad je prvi put u svojoj istoriji postao slobodan grad".)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti