Studenti protiv uslovljavanja masterom za rad u školama

Deo studenata Univerziteta u Novom Sadu protivi se stavu Ministarstva prosvete da je master diploma neophodna za zaposlenje u srednjim i osnovnim školama.

Deo studenata Univerziteta u Novom Sadu protivi se stavu Ministarstva prosvete da je master diploma neophodna za zaposlenje u srednjim i osnovnim školama.

Oni smatraju da je za nastavnički poziv dovoljna diploma osnovnih studija, a da je master potreban samo kao priprema za doktorat. Studenti ovu obavezu vide samo kao način da fakultet uzme novac.

Zbog toga su pokrenuli peticiju na Fejsbuku, koju je do sada podržalo više od 3.000 studenata.

Studentkinja prorektorka Univerziteta u Novom Sadu Kristina Praštalo kaže za "Blic" da peticija nije pokrenuta zvanično na Univerzitetu, ali da će podržati studente. "Ako je stav Ministarstva da je master neophodan, treba da daju jasno obrazloženje odluke i uz konsultaciju sa studentima donesu zajedničko rešenje", kaže Praštalo.

Studenti koji smatraju da je master neophodan kao razlog navode nedovoljan broj časova prakse za buduću struku, a student prodekan Filozofskog fakulteta Strahinja Injić smatra da je rešenje u povećenju broja mesta za master.

  • master tuga

    25.11.2013 00:00
    za diplomca
    Ti misliš da je Master garancija za uvođenje novih znanja u glave prosvetnih radnika? Da si tako pametan/a ili ga upisao ili se uopšte raspitao o Master studijama na bilo kom od Učiteljskih ili Pedagoških fakulteta, video bi da su Master studije skroz različite od osnovnih studija. Kažu da osnovne studije ne pružaju dovoljno znanja, a ja mislim da se prava znanja stiču kroz praksu koja je potrebna da bi se studirale Master studije. Većina ne može da ima tu praksu ukoliko nema master,a upisuju master da bi obavili stručnu praksu. Mislim da je to ključ problema. I ako su već rešili da uvedu Master kao obavezan predmet, zašto onda osnovne studije ne služe kao priprema za isti,zašto nas nisu uvodili postepeno u načine istraživanja i analize, nego smo biflali,biflali sve što smo stigli,statističke podatke,zadatke iz kartografije rešavali, Integrale iz Matematike, neke stvari koje se u opšte ne ponavljaju na Masteru.. Zašto? Pitajte ove na vlasti u svim državama na Balkanu, svi su isti. To je ono- čula baba da se konji potkivaju, pa i ona digla nogu. Sad hoće u EU,hajd' da uvodimo Master, a da li smo pripremili studente i obavestili ih o tome još u prvoj godini da bi se spremali i pripremali, koga briga... Iskreno, ja nemam ni volje ni snage za Master,ali sam primorana da ga završavam, i poslednjim atomom snage pokušavam da ispunim taj cilj. Da mi je neko rekao da ću posle fakulteta opet studirati, ne bih ni studirala,jer opet smo svi u rangu srendje škole. Pa što se mučiti onda tolike godine,kad je zaposljenje i posle Mastera neizvesno. Dođe mi da pobegnem negde, da emigriram što dalje odavde,ali me roditelji drže u mestu. Gušim se.
  • Kontakt

    13.11.2013 22:56
    Don Kihot
    Nezaposlena i Anonimna, molim Vas da mi se javite na jovana4316@gmail.com jer mi se cini da imamo slicne stavove, a zelela bih da razmenimo misljenja, a sto da ne i da udruzenim snagama pokusamo nesto da promenimo.
    P.S. U istom smo sosu
  • Nezaposlena

    12.11.2013 11:56
    Čekajući Godoa
    Pre više od pet godina diplomirala sam na PMF-u sa prosekom 9.90, a godinu dana kasnije sam završila i master sa svim desetkama. Mislite da sam za tih 5 godina uspela negde da se zaposlim?? Do dan danas nisam uspela da skrpim ni godinu dana radnog staža, i to sve na zamenama u 5 različitih škola (gde nikoga nisam poznavala i zaista sam došla bez ikakve veze). O poslu za stalno mogu samo da maštam, jer nemam vezu, a naročito ne DEBELU vezu. Nikoga ne interesuje kakav je nečiji prosek, koliko je neko kvalitetan profesor. Bitno je samo ima li veze, uključujući i političke.
    A ja i dalje čekam...
    Možete završiti još 100 mastera, isto će vam biti ako nemate nekoga ko će da vas "pogura".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti