Ponovo stao sat na katedrali, popravka neizvesna

Sat na katedrali na Trgu slobode već dva dana ne radi, a zbog većeg kvara za sada nije moguće znati kada će biti popravljen.
Sat na katedrali na Trgu slobode već dva dana ne radi, a zbog većeg kvara za sada nije moguće znati kada će biti popravljen.

Kako za 021 objašnjava župnik Robert Erhard, razlog zbog čega su kazaljke stale je zupčanik koji je pukao i ovog puta neće biti lako otkloniti kvar.

"Sada to nije samo tehnički problem, pa da se odmah popravi, već mehanika. Pukao je zupčanik i danas čekamo majstore da dođu da pogledaju. Pitanje je šta se tu još slomilo i na tome će sigurno morati duže da se radi", kaže Erhard.

On dodaje da će županija finanasirati popravku i da to nije problem, ali da se mora imati razumevanja da nije u pitanju mali ručni sat koji će se odneti kod majstora i brzo popraviti. "Ne postoje stepenice da se dođe do sata, opasno je popeti se do gore, zahteva vreme i opreznost", navodi župnik za 021.

Sat na crkvi Imena Marijina održava majstor Lajoš koji je zadužen i za sat na Tvrđavi, tako da se župnik nada da će se rešenje brzo pronaći, jer je to jedini majstor koji je upoznat sa mehanizmom i hronologijom ranijih kvarova.

U poslednje vreme sat se na katedrali često kvari, a poslednji put je popravljen u avgustu. Trenutno je na satu 5 sati i 50 minuta. (Suzana Stojićević)

  • Kotlar

    16.11.2013 17:26
    Sveznajuće i neumorno trabunjalo koje žari i pali iza imena Anonimus je ovog puta napravilo svoj jubolarni 100.000-i promašaj: Borko ne potiče ni od kakve obitelji Lovrić. već (po maminoj liniji) od porodice koja se preziva Lovre.
  • 14.11.2013 13:26
    nije podsmešljivo - kad se već priča da debeli Borko potiče iz familije Lovrić, a sv. Lovro postoji samo kod Hrvata, što onda ne bi uradio nešto po ovom pitanju.
  • Jogi Letač

    14.11.2013 11:21
    Ne vidim čemu toliki podsmešni komentari. Što se tiče majstora Lajoša, čini mi se da sam negde pročitao da sa njim radi i njegov sin ili unuk, nisam siguran. No najlakše je filozofirati pred tastaturom a niko neće da umasti ruke i da uči zanat. Za razliku od zidnog kineskog plastičnog sata, ipak ovde treba da bude mehanizam dovoljno jak da okreće ručice od jednog metra ili koliko su već velike. Osim toga, radi se o četiri brojčanika. A koliko se sećam, bila je urađena modernizacija sata u smislu sinhronizacije sa radio signalima, no bez mehanizma to ne ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti