Roditelji novosadskih đaka traže ukidanje trećeg testa

Ogorčeni odlukom Ministarstva prosvete po kojoj će osmaci iduće godine na maloj maturi polagati tri testa, roditelji novosadskih osnovaca pokrenuli su inicijativu kojom traže ukidanje trećeg testa.
Ogorčeni odlukom Ministarstva prosvete po kojoj će osmaci iduće godine na maloj maturi polagati tri testa, roditelji novosadskih osnovaca pokrenuli su inicijativu kojom traže ukidanje trećeg testa.

Oni zahtevaju da učenici polažu samo testove iz srpskog jezika i matematike, kao i do sada, piše "24sata".

"Nećemo sedeti skrštenih ruku. Smatramo da nije u redu da se ishitreno donose ovakve odluke i da se kod dece bez ikakve potrebe stvara dodatni stres. To ni njima, ni roditeljima, ni nastavnicima nije potrebno", kaže pokretač peticije Dragana Ćorić i predsednica Saveta roditelja u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj".

Roditelji zahtevaju trajno ukidanje trećeg, kombinovanog testa.

"Tražimo da učenici polažu samo srpski jezik i matematiku. Takođe, da organizacija štampanja i distribuiranja testova i dalje ostane na Ministarstvu prosvete, a ne da se prebacuje na škole, kao što je najavljeno", priča Ćorićeva, dodajući da se školski sistem ne može naprasno menjati.

Direktori novosadskih osnovnih škola kao najveći problem navode to što nikome nije jasno kako će treći test izgledati, niti na koji način deca mogu da se spremaju za njega.

"Zabrinjavajuće je to što još nismo dobili jasna upustva, osim što nam je rečeno da test neće biti opterećujući. Naši osmaci se od septembra spremaju za polaganje srpskog jezika i matematike, ali za ovaj treći test ne znamo kako da ih pripremamo", kaže Nedeljko Đorđić, direktor OŠ "Đorđe Natošević".

On dodaje da je Aktiv direktora novosadskih osnovnih škola uputio Ministarstvu prosvete predlog da se za treći, kombinovani test, odštampa zbirka pitanja od kojih će određena biti na testu.

"To smo predložili da bi se deci olakšalo i da, na primer, od 200 pitanja, 20 bude na trećem testu. Nikakav odgovor nismo dobili", kaže Đorđić.

Potpisivanje peticije biće organizovano u svim školama, a može se pogledati i na http://obrazovanjejevazno.blogspot.com/, gde se nalazi i obrazac za potpisivanje.

Ministarstvo prosvete odlučilo je da osmaci u junu polažu i treći test koji bi trebalo da po uzoru na PISA testove pokaže snalaženje i opšte obrazovanje učenika. Test bi trebao da bude kombinacija znanja iz biologije, fizike, hemije, geografije i istorije.

"Treći test nije ishitrena odluka, već se njegovo uvođenje razmatra već dve godine. Ne vidim razlog zašto roditelji toliko brinu", kaže Petar Viđikant, načelnik Školske uprave za Južnobački okrug.

  • 15.11.2013 10:30
    @Mama i prosvetni radnik
    Još jedna mama i prosvetni radnik: potičem iz prosvetne porodice, u prosveti sam na neki način čitav svoj život. Prvo, nije moguće upoređivati vreme nekada i sada. Nekada su nastavnici bili obrazovani i stručni za obavljanje svog posla. Danas u prosveti svako radi, polupismeni polusvet. Drugo, naš, tzv. spiralni sistem obrazovanja kakav je bio dok smo mi išli u školu omogućavao nam je da uspešno polažemo prijemne ispite, bez ikakve posebne pripreme za to. Današnji sistem obrazovanja nije takav, deca uče napamet, tako od nih traže ovi gore navedeni nastavnici i to sve dovodi do ovakvog stanja u obrazovanju kakvo je sada. Treba prepisati obrazovni sistem od Finaca, kad već nismo u stanju da ga napravimo sami kako treba. (Usput, Finci ne ocenjuju i ne testiraju decu do 15. godine, a ipak su najuspešniji na PISA testovima i najobrazovanija nacija.) Kod nas je svaka reforma bila sve gora. Roditelji su u pravu što ovo traže. Ne goji se prase pred Božić. Naša deca su već osakaćena i ne može se presek praviti od ove generacije, nego od dece koja će sledeće godine krenuti u 1. razred uz korenitu promenu gradiva, načina rada nastavnika, ocenjivanja, i naravno, revizije zaposlenih u prosveti. A to nećemo dočekati u ovoj zemlji, verovatno nikada.
  • Mama i prosvetni radnik

    15.11.2013 09:31
    Užasavajuće je koliko se današnji roditelji bore da olakšaju svojoj deci svaki korak u životu koji bi zapravo trebalo da bude put ka sazrevanju i odrastanju. Takvo je stanje u školama i zbog roditelja, masovne pojave uplitanja u nastavničke poslove, egoizma, neosnovanog, koji se tim putem prenosi i na potomstvo. Sramota!
    "Jadna dečica"! Tako se vaspitavaju budući nesposobnjakovići i malene sponzoruše koje čekaju da im rezultate donesu pred noge.
    Mojoj generaciji su uveli prijemni ispit za srednju školu. Niko ga pre nas nije polagao. Niko se od nas nije bunio.
  • Тест, тест, један, два... тест

    15.11.2013 09:21
    Треба увести и четврти тест, зато јер је сваком јасно да што је више тестова то је знање веће, хиихихихи...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti