Održana predškolska olimpijada (Foto)

Stadion ''Karađorđe'' bio je danas poprište velikog sportskog takmičenja u nekoliko različitih disciplina, a glavni akteri, koje je pozdravljalo više publike nego na pojedinim fudbalskim utakmicama, bili su klinci iz novosadskih vrtića.  
Stadion ''Karađorđe'' bio je danas poprište velikog sportskog takmičenja u nekoliko različitih disciplina, a glavni akteri, koje je pozdravljalo više publike nego na pojedinim fudbalskim utakmicama, bili su klinci iz novosadskih vrtića.

Roditelji i rodbina došli su da podrže zdušno oko 300 mališana iz deset vrtića koji su se takmičili na ''Vrtićijadi'', svojevrsnim olimipijskim igrama za predškolce organizovanim po drugi put u Novom Sadu.

Klinci su se nadmetali u nadvlačenju konopca, trčanju na 50 metara, skoku u dalj iz mesta, bacanju vorteksa u dalj i malom fudbalu za dečake i devojčice, a sveukupno najbolji je bio vrtić "Vendi" sa Novog naselja.

Važno za razvoj dece

U Sportskoj asocijaciji Novog Sada koja pod pokroviteljstvom Grada i Gradske uprave za sport i omladinu organizuje Vrtićijadu napominju da predškolski uzrast predstavlja izuzetno senzitivno razdoblje za razvoj motorike uopšte, a pogotovo kad je reč o učenju i usvajanju širokog repertoara kretnih (motornih) veština.

Kažu da motorika u uspostavljanju zdravog, fizički aktivnog načina života, ima izuzetno značajnu ulogu, jer od trenutka kada dete počne da pokretom i kretanjem ispituje prostor oko sebe, da uspostavlja komunikaciju sa drugima, da iskazuje sebe, pokreće se lavina razvojnih stimulusa što veoma povoljno utiče na razvoj deteta u celini.

Veliki planovi

Idejni tvorac Vrtićijade Dušan Stupar izrazio je nadu da će u perspektivi biti obezbeđeno dovoljno sredstava da svi vrtići učestvuju u ovim mini olimpijskim igrama.

''Vrtićijada predstavlja simbol sporta i u eri u kojoj živimo, u kojoj je nasilje dominantno, ovo je pokušaj da se deca izvedu na pravi put, da ih sklonimo od kompjutera, od interneta i sličnih sadržaja i da pokažemo da je deci mesto na sportskim borilištima i da je igra ono što pre svega treba da bude zastupljeno u njihovim životima. Vrtićijada je upravo to: takmičenje kroz igru i bitno nam je da što više dece uključimo u ovaj projekat'', objasnio je Stupar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti