Dekan Pravnog fakulteta mesečno zarađuje 5.600 evra

Dekan Pravnog fakulteta Ranko Keča, prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, mesečno zaradi 644.000 dinara.
Dekan Pravnog fakulteta Ranko Keča, prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, mesečno zaradi 644.000 dinara.

Na osnovu osam različitih stavki, njegova mesečna primanja iznose 582.000 na matičnom fakultetu, a dodatnih 62.000 dobija s beogradskog Pravnog.

Poređenja radi, rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković ima mesečna primanja od 225.000 dinara. - Imam visoka primanja, ali to je zato što sam jedan od deset profesora građansko-procesnog prava u Srbiji. Ne znam zašto se sada polemiše o tome, a koliko zarađuje rektor, u to ne zalazim - kaže Keča, koji je petu godinu na funkciji dekana Pravnog.

On tvrdi da pojedini podaci u izveštaju agencije nisu tačni. - Nije tačno da dobijam novac za naučnoistraživački rad jer nisam ni konkurisao za projekte. Kao dekan i redovni profesor, dobijam platu, a za funkciju šefa Katedre za građansko pravo ne primam ni dinar - kaže Keča za 24 sata.

S druge strane, Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" i bivši član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kaže da Kečine tvrdnje nisu tačne. - Baratamo tačnim i proverenim podacima, a agencija je veoma revnosna kada je u pitanju ažuriranje. Ako je bilo nekih izmena u vezi s njegovom prihodima, Keča je bio dužan da ih prijavi agenciji. Nemoralno je i skandalozno da jedan dekan na svom fakuletetu ima osam različitih primanja. To su najveći prihodi kada su u pitanju dekani svih fakulteta u Srbiji - kaže Spasić.

Kako stoji u poslednjem ažuriranom izveštaju o prihodima funkcionera objavljenom na sajtu agencije, imovinu Ranka Keče čine i jednosoban i trosoban stan, garaža i automobil sitroen C4.

- U budžetu nema novca za školarine za siromašne studente, podižu cene hrane u menzi, a s druge strane, jedan dekan toliko zarađuje. Od Agencije za borbu protiv korupcije tražićemo da provere da li postoji sukob interesa u ovom slučaju, a od budžetske inspekcije da obavi kontrolu trošenja novca na Pravnom fakultetu - kaže Spasić.

Uprkos brojnim insistiranjima da kaže koliku to platu dobija na Pravnom fakultetu i koliko mesečno zarađuje, ukoliko podaci agencije nisu tačni, Ranko Keča to nije želeo. - Moja mesečna primanja variraju. Ne znam tačno sada da vam kažem koliku platu dobijam kao dekan, a ne znam ni koliko ukupno mesečno zarađujem - rekao je Keča.

Izvor prihoda Ranka Keče po Agenciji:

Pravni fakultet u NS dekan 113.960
Pravni fakultet u NS naučna delatnost 21.094
Pravni fakultet u NS naučna delatnost 9.488
Pravni fakultet u NS redovni profesor 195.443
Pravni fakultet u NS nastavna aktivnost 6.000
Pravni fakultet u NS naučni rad 221.969
Pravni fakultet u NS prevoz zaposlenog 1.612
Pravni fakultet u NS službeni put 12.478
Pravni fakultet u BG redovni profesor 62.158

  • 20.11.2013 07:23
    Dipl.pravnik MS7 - ovo kao da je pisao neko sa pravnog fakulteta. Molim Vas gde je taj silni ugled prof. pravnog fakulteta R. Kece. Da nije mozda u objavljenim radovima u stranim casopisima;da nije drzao predavanja mozda na Harvardu ili nekom drugom prestiznom univerzitetu; Koliko se zna drzao je tezgu u Banja luci i u Podgoric; da nije mozda u ucescu u kreiranju ustava i zakona.Pa ovaj isti profesor je bio u DSS kad je donet inace ocajan, poslednji ustav. Cuo se nije.Tad kao i u uvek predpostavio je svoju pravnu struku politici i interesima
  • Dipl.pravnik MS

    19.11.2013 22:23
    Diploma P.Fakulteta u NS
    Slazem se da su naknade neprimerene datom trenutku, plata je korektna i primerena, sta je poenta cele harange protiv jednog uglednog profesora kao i svih profesora sa ovog uglednog fakulteta u N.Sadu.Sa ponosom isticem da sam na ovom fakultetu diplomirao, zavrsio osnovne i master studije u roku. Tesko je verujte mi, onaj ko dobro nauci taj ga moze i zavrsiti, oni koji za to nisu sposobni prelaze na privatne fakultete i tamo zavrsavaju fakultet bez bilo kakvih problema. Medjutim, da bi privatni fakulteti imali iole literaturu za edukaciju svojih vanzemaljskih akademaca moraju koristiti knjige koje su napisali upravo pomenuti profesor i profesori drzavnih fakulteta jer oni a mislim na akademce / mastere/ dr.nauka sa privatnih fakulteta nisu u stanju da napisu kvalitetno ni seminarski rad a kamoli nesto ozbiljnije jer je za njh naucni rad / spansko selo. Prema tome novoformiranoj politickoj eliti preporucujem da malo razmisli da nam literaturu nebi pisao neko iz Emirata u narednom periodu, otici ce i ovi ugledni profesori u penziju a ko ce ostati iza njih ako svesno unistite i ovo malo kriterijuma koji se postuju na drzavnim fakultetima.Ima svugde propusta i pojedinaca koji mogu narusiti ponekad ugled i drzavnog fakulteta ali ovaj cirkus od privatnih fakulteta i privatnih doktora nauka treba hitno da dodje na dnevni red skupstine u protivnom nam se lose pise u ovoj nasoj Srbiji. Na kraju bih se izvinio i dao podrsku deci studentima na privatnim fakultetima koji uce i trude se da nesto nauce i njih svakako podrzavam i ne svrstavam sa politickim, sportskim i estradnim akademcima privatnih fakulteta.Gospodine Keca i svi ugledni profesori samo napred, zastitite nase obrazovanje koliko god mozete, uskladite naknade sa sveukupnom situacijom u nasoj drzavi, nemojte dozvoliti da vas pokolebaju ovi diplomci sa privatnih fakulteta kojih je svakog dana sve vise i vise, stide se i oni verujte mi svojih diploma ali vam to nece priznati jer bi to bilo krsenje partijske discipline. Srecno i samo napred vi ste jedina svetla tacka ove drzave a kada su u pitanju kriterijumi, samo ostro, ko nauci taj ce i poloziti i sa ponosom ce nositi diplomu pravnog i svih ostalih drzavnih fakulteta u Srbiji.
  • @Bl - ..

    19.11.2013 18:44
    Ajde pokusaj ponovo. Ovo ti bas i nije upalilo,...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti