FOTO: Novosađanin pokrenuo inicijativu za sređivanje Porte

Na inicijativu jednog Novosađanina, Katolička porta će uskoro dobiti drugačiji izgled jer će grafiti biti uklonjeni, a zeleni pojas uređen postavljanjem cvetnih aranžmana.
Na inicijativu jednog Novosađanina, Katolička porta će uskoro dobiti drugačiji izgled jer će grafiti biti uklonjeni, a zeleni pojas uređen postavljanjem cvetnih aranžmana.

Pokretač akcije Stevan Pilipović kaže za 021 da je siguran da će Grad izaći u susret ovoj inicijativi, jer su isto tako, pre mesec dana, popravili dekorativnu rasvetu oko katedrale, koju je takođe on pokrenuo.

"Mislim da je krajnji momenat da se stane na put bahatosti u Katoličkoj porti. U to ime smo se organizovali sa vlasnicima lokala i župnikom da preduzmemo neke korake. Planiramo da zelenu površinu, koja se nalazi ispred crkve imena Marijinog ogradimo i ozelenimo da ne bi bila stecište pasa lutalica i kojekakvih stvari koje ne bih da imenujem, a koje se noću dešavaju na tako važnoj lokaciji", priča Pilipović za Novosadski informativni portal.

Dodaje da će se zeleni pojas ograditi kovanom ogradom, ozeleniti i postavi zeleni tepih, kako ne bi, nakon koncerata i drugih većih okupljanja bio izgažen, što je redovna praksa. Pilipović kaže da je nakon uređenja zelene površine u planu da se uklone grafiti oko katedrale koji su sramota za grad.

Podršku akciji sređivanja centra Novog Sada dao je rimokatolički župnik, ali i vlasnici kafića i okolnih pabova koji su smešteni u samoj Porti.

Novosadski župnik Robert Erhard pored konstantne buke i smeća u porti, kao veliku neprijatnost smatra i uvredljive grafite po zidovima i raduje se što postoji inicijativa kojoj je i sam dao podršku da se to reši.

"Verujem da će se to srediti, jer je ovo nepodnošljivo u kakvom stanju zatičemo portu svakog jutra. Ovde se obavlja nužda, tu se igraju deca i tokom dana imate močvaru, ne samo noću. Zatičemo komade stakla, može neko da se povredi, a da ne govorim o neprimerenim grafitima", kaže župnik za 021.

Iz Grada očekuju pozitivan odgovor na dopis koji su poslali i nadaju se realizaciji u što skorije vreme, kako bi porta i prostor oko nje dobile primeren izgled. (Suzana Stojićević)

  • Boris

    20.11.2013 06:47
    Bravo za inicijativu
    Svaka čast za g. Pilipovića na inicijativi.
  • Goran

    20.11.2013 03:57
    @Baltazar Slazem se, ali u kineskoj cetvrti recimo. Ne u porti. ;) Ali grafiti kad su smisleni su ok. Steta sto su kod nas 99% smece... A treba da budu : http://goo.gl/rwykRu
  • Maja

    19.11.2013 22:20
    Malo stepenište
    "vidim grupu tinejdzera na onom malom stepenistu u porti kako sede"...

    Te stepenice su ulaz u stabmeni objekat i strašno je što stanari moraju da preskaču te mlade naraštaje koji će sutra voditi ovo društvo, pitam se gde??? Zamislite da svako veče, po povratku kući, na ulazu u stan imate odbor za doček, koji vam je "ukrasio" prag doma različitim sadržajima. Prolazim skoro svakodnevno kroz portu i fasciniraju me ti mladi ljudi, koji bez trunke sramote, sa cigarom u ruci, ćaskajući odlaze pod prozor i obavljaju "posao", pod nečijim prozorom. Divota!
    Komunalci nemaju petlju da se upuste u tu masu, lakše je kačiti kazne sa šoferku nepropisno parkiranim kolima, na zalenoj površini koju od vajkad na tvrđavi svi koriste za parkiranje. I to, iskoče iz žbuna u 23h i razmašu se sa kaznama od 2 crvene.

    S obzirom da je svaka dobronamerna inicijativa u našoj zemlji propraćena sa skepskom, jer ko zna koja se urota svetskih razmera krije iza ovakve inicijative, ne čude me komentari tipa " bašta mu je tu, bašta mu je tamo". Ipak, raduje me veći procenat onih koji upravo kao i moja malenkost pozdravljaju ovu inicijativu našeg sugrađana, i nadam se da će nam svima dati domaći iz domaćinstva, da će nas većinu pokrenuti iz naših udobnih stolica i umesto baš ovako dugih komentara kao što je moj, potaknuti da i sami budemo inicijatori sličnih u našem kraju grada. BRAVO ZA INICIJATIVU GOSPODINE PILIPOVIĆU!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti