Profesori koji zarađuju hiljade evra

Dekan novosadskog Pravnog fakulteta Ranko Keča, koji zarađuje oko 5.600 evra mesečno, nije jedini prosvetni radnik sa enormnom zaradom u osiromašenoj državi.
Dekan novosadskog Pravnog fakulteta Ranko Keča, koji zarađuje oko 5.600 evra mesečno, nije jedini prosvetni radnik sa enormnom zaradom u osiromašenoj državi.

Od univerzitetskih profesora, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, ubedljivo najviše zarađuje profesor Kosta Josifidis.

Kako se uverio 021, on je prijavio da je prošle godine mesečno zarađivao oko 431.500 dinara kao član Saveta NBS, kao profesor na Ekonomskom fakuletu u Subotici i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, te od projekata na Ekonomskom. U istom periodu su mu isplaćene 23 jednokratne nadoknade u ukupnoj vrednosti od oko 2.900.000 dinara, odnosno oko 240.000 mesečno.

To dođe oko 5.800 evra mesečno za 2012. godinu. Uz to prijavio je da ima dva stana od 79 i 57 kvadrata, apartman od 24 kvadrata, kuću od 110 kvadrata i garažu, te škodu superb.

Imućan je i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović, siva eminencija vojvođanskog DS.

On je prijavio da zarađuje 197.000 koje dobija od Vlade Vojvodine i od Prirodno-matematičkog fakulteta što kao nastavnik što kroz autoske ugovore. Od imovine ima dva stana od 83 i 87 kvadrata, dve kuće od 168 i 70 kvadrata, dve njive od ukupno 440 ari, a u vlasništvu ima i građevinsko zemljište od osam ari.

Novosti pišu da je sa najviše funkcija i dnevnih angažovanja i Đorđe Petrović (SPS), čija su mesečna primanja najmanje 400.000 dinara, jer plata za njegovo, trenutno, primarno radno mesto direktora Filijale Novi Sad pri Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, Agencija nije objavila.

Ono što je, međutim, dato na uvid javnosti jeste da Petrović kao lekar specijalista na Klinici za stomatologiju prima platu od 90.000 dinara, a kao profesor na Medicinskom fakultetu zarađuje još 70.000. Uz to, za poslove u gradskom parlamentu, kao šef odborničke grupe SPS i predsednik kadrovske komisije, mesečno ima 125.000 dinara, a dodatnih 105.000 dobija kao član Upravnog odbora u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Sa Petrovićem mnogo toga zajedničkog ima njegov stranački kolega dr Siniša Sević, bar kad su u pitanju podaci Agencije za borbu protiv korupcije. Sević ostvaruje mesečne prihode kao lekar specijalista u Kliničkom centru Vojvodine na Klinici za infektologiju, te kao docent na Medicinskom fakultetu. Uz to, kao predsednik Skupštine grada zarađuje dodatnih 65.000 dinara.

Da lekari dobro profitiraju ako su na funkciji, pokazuje i primer dr Vesne Kopitović (DS), pokrajinskog sekretara za zdravstvo. Ona, kažu podaci Agencije, zarađuje mesečno iz državnog budžeta više od 200.000 dinara, jer je osim u KCV zaposlena i kao profesor na Medicinskom fakultetu i u Vladi Vojvodine. Koliko zarađuje kao član komisije RFZO za vantelesnu oplodnju, nije objavljeno na sajtu Agencije.

  • O RUCK

    28.02.2024 20:13
    Sve su to verne sluge i podrepasi mentorima do 35-40 godine, a kad se docepaju zvanja onda to nemilosrdno naplacuju!!! To vam je ziva istina profesorske stvarnosti u Srbiji. Inace zajedno smo studiralli ja i ovde posebno glorifikovano Kosta (ISLI SMO I U ISTU EKONOMSKU SKOLU U VRSCU). Bio je sasvim prosecan student - ali vrlo uporan. Doduse ne razumem, dal je moguce da je bio toliko perverzan u odnosu na studente??? Pozdrav nasem Grku.
  • @neko ko ga poznaje - nemojte

    22.11.2013 15:53
    Od kud ti to da nije predavao ovima koji ga pljuju?
  • JOJ

    22.11.2013 11:31
    uhhh
    Dragoslav Petrović... pa to je nevidjen... ne... ne postoji rec za njega.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti