Borovicina firma "naduvala" cenu mosta za 300 miliona dinara

Novi tender za izgradnju mosta preko kanala Dunav - Tisa - Dunav pokazao je koliko je biznismen Dušan Borovica "naduvavao" cene za putarske radove.
Novi tender za izgradnju mosta preko kanala Dunav - Tisa - Dunav pokazao je koliko je biznismen Dušan Borovica "naduvavao" cene za putarske radove.

Kako piše list "Danas", most kojim će Bulevar Evrope biti spojen sa auto-putem E-75, biće za blizu 300 miliona dinara jeftiniji od prihvaćene ponude koju je 2011. dala firma "Borovica transport".

Borovici su naruku išle manjkavosti prethodnog Zakona o javnim nabavkama, ali je očigledno imao i podršku lokalne vlasti. Kontroverzni biznismen se pojavljivao kao podizvođač ili izvođač u više kapitalnih investicija, a po pravilu je dobijao avansne uplate. Neke od poslova, poput izgradnje spornog mosta, nije ni počeo, piše ovaj list.

"Najviša ponuda na novom tenderu je 240, a najniža čak 290 miliona dinara jeftinija od one koju je imao "Borovica transport". Pritom, od tada je prošlo dve godine, povećane su cene građevinskih radova i materijala, a današnji ponuđači i dalje imaju ekonomsku isplativost. Zahvaljujući sprovedenom postupku u skladu sa novim Zakonom o javnim nabavkama, realna cena se iskristalisala kroz tri ponude, koje se kreću od 693 do 764 miliona dinara. Rukovodstvo Zavoda za izgradnju grada (ZIG) u prethodnom mandatu je sa "Borovica transportom", koji je bio jedini ponuđač, sklopilo ugovore o izgradnji tog mosta na iznos od preko milijardu dinara", kaže za "Danas" direktor ZIG-a Goran Višnjić.

"Borovica transportu" su tada avansno uplaćena 462 miliona, uz rok izgradnje od osam meseci. Radovi ni nakon godinu dana nisu počeli, pa su ugovori ove godine raskinuti, a ZIG je tužio Borovičino preduzeće za povraćaj uplaćenog avansa. Prema uslovima novog tendera, nema avansne uplate, a bankovne garancije su podignute sa pet na 10 odsto.

Most na kanalu DTD, kojim će Bulevar Evrope biti spojen sa auto-putem E-75, biće dugačak 176 metara, širok 13,70 metara, a imaće dve kolovozne trake, pešačke i biciklističke staze.

Ponuđači na novom tenderu su austrijski Porr, te konzorcijumi Energoprojekt - Vest gradnja i Strabag - Vojvodinaput - Mostogradnja, a konačna ponuda biće odabrana do kraja godine.

Sporan još jedan bulevar

Firma "Borovica transport" je i 2009. na tenderu ZIG-a za izgradnju Somborskog i Subotičkog bulevara dobila posao sa ponudom koja je za 100 miliona dinara bila veća od ekonomske. Ovaj tender je još uvek predmet istrage, a iz dokumentacije se vidi da je drugi učesnik tog javnog poziva, JKP Put za samo 24 sata prekrojio svoju ponudu i uvećao je za onoliko koliko je bilo potrebno da bude nepovoljnija od Borovičine. "Borovica transport" je dobio prvu deonicu Somborskog bulevara.

  • matematika

    23.11.2013 15:10
    Kod Borovice svaki proračun je puta 2 da bi se dobio konačni rezultat.
  • 22.11.2013 07:41
    Ovo zaista liči samo na SNS - ubaciti ovakvu lažljivu priču. Pa naravno da je most jeftiniji kada ima dve trake. Što se tiče iznosa od 462 miliona oko kojih ZIG vodi sudski spor, jedini problem je što bivši direktor ZIG-a Jelić nije aktivirao bankarsku garanciju. Dakle, neka se sadašnji direktor raspita kod njega. I, naravno: kakav most, kakvi bakrači - dok je ove vlasti, ništa neće biti izgradjeno.
  • NS Sljaker

    21.11.2013 19:52
    240 dana?
    Radim u industrijskoj zoni Sever i svaki dan prolazim pored table na kojoj je postavljen projekat za ovaj most.
    Pise:
    Pocetak radova 16.12.2011.
    Rok za izgradnju 240 dana
    A za mesec dana ce 2014 god, strasno :))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti