Avanzovala sudija kojoj je zastareo slučaj igumana Ilariona

U Apelacionom sudu u Novom Sadu na dužnost je stupilo šestoro sudija, među kojima i Zdenka Stakić, koja je sudila u slučaju igumana Ilariona, optuženog za pedofiliju, koji je zastareo.
U Apelacionom sudu u Novom Sadu juče je na dužnost stupilo šestoro sudija, među kojima i Zdenka Stakić, koja je sudila u slučaju igumana Ilariona, optuženog za pedofiliju, koji je zastareo.

Tadašnji ministar pravde Dušan Petrović tada je tražio njenu smenu, međutim zbog tog propusta Veliko personalno veće Vrhovnog suda izreklo joj je samo opomenu.

Zbog propusta prilikom suđenja Ilarionu, kada se slučaj "šetao" po sudu do zastarevanja, jedno vreme je na tapetu za smenu bio i sudija Vrhovnog suda Dragomir Milivojević, međutim, i on je avanzovao, pa je u međuvremenu postao predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Podsetimo, sudski postupak protiv nekadašnjeg starešine manastira Hopovo pokrenut je 2001. godine, a optužnica ga je teretila da je maloletne dečake navodio na blud. Zbog pritužbi dečaka da im "neki čika Jova daje pare da rade neke stvari", roditelji su igumana pratili, uhvatili i pretukli, nakon čega su uputili peticiju vladiki sremskom Vasiliju da ga razreši dužnosti.

Od 2001. godine, kada je optužnica podignuta, do nastavka procesa četiri godine kasnije, Ilarion se na sudu pojavio samo jednom, kada je tražio izuzeće sudije. Osuđen je oktobra 2006. godine pred novosadskim Opštinskim sudom na deset meseci zatvora, nakon čega je Okružni sud tu kaznu preinačio na godinu dana robije.

Međutim, Vrhovni sud Srbije predmet je vratio na novo suđenje, do kog nikad nije došlo zbog apsolutne zastarelosti predmeta.

  • 21.11.2013 17:18
    Živa je istina da ova sudija nije skrivila zastarevanje slučaja Ilariona. Za to je zaslužniji sadašnji predsednik Vrhovnog kasacionog suda. Ali je isto tako istina da je bila član sudskog veća koje je potpuno nezakonito odredilo pritvor Novakoviću i ostalima...
  • NN lice

    21.11.2013 14:42
    Bez komentara
    Pored ovih današnjih lažljivaca na vlasti, hahaha... šta je drugo i očekivati. narose vidimo se u nekada nekoj boljoj državi ...ili na onom svetu.
  • Petar

    21.11.2013 13:02
    Avanzovala sudija...
    Od svega je samo tačan onaj deo: "predmet je šetao po sudu do zastarevanja..." Ovoj vrsnoj sudiji, koju cene sve kolege je predmet uvaljen na kraju, da bi kod nje zastareo i njoj ostao problem. Ona nije imala ni vremena ni šanse da ga reši, ali je kao nepartijski i nerežimski sudija bila zgodna prilika da bude proglašena krivom i da podnese teret medijske i svake druge harange, koja evo i dalje traje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti