Trećina poziva Hitnoj pomoći lažna

Od 750 poziva koje za 24 sata primi novosadski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, preko bude lažno, kaže direktor ove službe Bogdan Živanović.
Od 750 poziva koje za 24 sata primi novosadski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, preko bude lažno, kaže direktor ove službe Bogdan Živanović.

"Uglavnom su to deca kojoj nedostaje moral i svest o tome da je zaista opasno to što rade i da ti lažni pozivi mogu nekoga da koštaju života. Oduzimaju vreme lekarima u dispečerskom centru, kao i vreme reagovanja urgentnih ekipa, koji u tom trenutku mogu da pomognu nekome ko je zapravo bolestan i čije je zdravlje ugroženo", kaže dr Živanović za "Dnevnik".

Živanović kaže da veliki broj uznemirujućih i lažnih poziva u pomoć svakodnevno remeti rad Hitne službe, što može da ugrozi pacijenta kojem je lekarska pomoć zaista neophodna.

Sa ovim problemom zaposleni u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć suočavaju se već godinama, ali broj ovakvih poziva je u stalnom porastu.

"Mada imamo mogućnost da takve pozive izolujemo, mi ne znamo da li nekome sa tog broja može zapravo da pozli i zbog toga je naša obaveza da se javimo na sve pozive", napominje sagovornik.

Nije retko da ekipe Hitne službe izađu na teren na poziv građana koji prijavi da je nekome potrebna medicinska pomoć, a potom shvate da je sve izlažirano.

"Ispričaju preko telefona da je neko ranjen, da krvari, razrade čitavu priču da zvuči uverljivo i naravno da će naše ekipe da se odazovu na takav poziv, za koji se ispostavi da je lažan. Za to vreme lekari su mogli da budu na nekom drugom mestu, negde gde je pomoć zaista potrebna", zaključuje Živanović.

  • 194

    24.11.2013 12:38
    Хитна упомоћ
    Наравно да је такво понашање суграђана за сваку осуду!

    Али такође нису ни лепи, нити нимало херојски поступци појединих диспечера који на позив грађана, који изнесу свој здравствени проблем, једностано кажу: "Идите у ургентни центар, тамо ће вас прегледати и све вам урадити, тамо не треба упут"!
    Па молим вас чему онда служи амбуланта ургентне медицине у Вршачкој улици, јел да ноћу ништа не ради?

    Није ургентни центар свемогућа установа која треба да се бави проблемима који се могу решити и код лекара опште праксе!
    Ти пацијенти који се упуте у ургентни центар а нису за исти, такође заузимају место особама којима је стварно неопходна хитна медицинска интервенција!
  • zli

    23.11.2013 08:13
    žalosno
    ako su to deca možda bi trebalo da ih edukuju po školama šta su posledice ovako nemoralnog čina,isto tako javiti roditeljima da učine isto. mislim da bi mogli napraviti kratke filmove crtane filmove isto tako pozvati ljude iz hitne pomoći da lično drže predavanje o ovome.tako se to rešava a ne samo kuknjavom kako su nam deca nevaspitana.
  • Komentator

    22.11.2013 13:30
    Jesu beše lekari hitne pre par godina delili vizitke pogrebnika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti