Dnevnik: Opljačkale nas "Pajtićeve demokrate"

Glavni urednik Dnevnika Miroljub Mijušković pozvao je policiju i tužilaštvo da provere ko govori istinu u sporu Dnevnika i Demokratske stranke vrednom oko pet miliona dinara.
Glavni urednik Dnevnika Miroljub Mijušković pozvao je putem tog lista policiju i tužilaštvo da pokrenu odgovarajući postupak i provere ko govori istinu u sporu Dnevnika i Demokratske stranke vrednom oko pet miliona dinara.

Ujedno je pozvao i Agenciju za borbu protiv korupcije da utvrdi koliko je vojvođanski DS prijavio i koliko zaista potrošio novca za propagandu u kampanji za prošlogodišnje izvore.

Naime, Dnevnik Vojvodina pres je, nakon više bezuspešnih usmenih dogovora sa čelnicima vojvođanskih demokrata Miroslavom Vasinom i Dušanom Elezovićem, podneo tužbu Privrednom sudu protiv Pokrajinskog odbora DS da im se isplati dug za štampanje promotivnog materijala "Izbor za bolju Vojvodinu" u martu prošle godine.

Propagandni materijal je bio u tiražu od gotovo milion primeraka s likom Bojana Pajtića na naslovnoj strani, od čega je štampano 470.000 ćirilicom i 411.200 latinicom na srpskom  jeziku, 84.800 na mađarskom, 14.500 na slovačkom, 7.000 na  rumunskom i 2.700 na rusinskom jeziku. Novine na srpskom su štampane na 16 stranica, a na jezicima manjina na osam.

U ime PO DS-a štampanje su dogovarali predsednik Izvršnog odbora (sada pokrajinski poslanik) Strahinja Simović i sekretar Odbora Slavko Gajcki. Kompletnu grafičku pripremu promomaterijala obavio je Boris Labudović, a korekciju tiraža izvršio je Vladimir Vuković. Propagandne novine štampala je štamparija Forum. Dnevnik Vojvodina pres je platilo štampariji sav ugovoreni posao, uključujući i porez na dodatu vrednost.

Od ukupnog broja primeraka, PO DS-a platio je za 190.000 iznos od 1.244.310 dinara, a za 800.200 je ostao dužan 5.240.509 dinara. Mijušković u otvorenom pismu kaže da se tadašnji predsednik PO Dušan Elezović pravdao da stranka nema dovoljno novca i obećavao da će račun izmiriti prijatelji i sponzori partije.

- Naše preduzeće više puta je slalo opomene i opomene pred tužbu, nadajući se da će DS izmiriti dug. Vojvođanske demokrate nisu odgovarale, ali nisu ni vratile uredno poslatu fakturu - navodi Mijušković.

Nakon što je Privredni sud 11. oktobra doneo rešenje o izvršenju, kojim se dužniku nalaže da u roku od osam dana namiri potraživanje zajedno sa sudskim troškovima, demokrate su odgovorile prigovorom u kom navode da Dnevnik Vojvodina pres nikada nije isporučio bilo kakav materijal, pa ni "promomaterijal" koji je naveden u fakturi.

Glavni urednik Dnevnika javno traži da nadležni državni organi sada provere ko govori istinu.

- Da javnost sazna ko je iz Forumove štamparije isporučio, ko je zaprimio, a ko delio taj propagandni materijal. Naši novinari sigurno nisu. Za početak, trag ide iz štamparije do skladišta u Luci "Novi Sad". Pozivamo i Bojana Pajtića da pred TV kamerama ponovi da nikada Demokratska stranka nije dobila ni podelila promomaterijal s njegovim likom, čije su štampanje platili novinari Dnevnika. Ako to zaista učini, spremni smo da povučemo sudsku tužbu - rekao je Mijušković.

  • Superior

    26.11.2013 21:45
    Nekadašnji čitalac Dnevnika
    Čitao (i kupovao) sam Dnevnik svakodnevno više od 30 godina. Međutim, odkako je promenio uređivačku politiku i umesto normalnog vojvođanskog glasila postao bilten jedne političke stranke (GO SNS Novog Sada), a pogotovo kada su iz njega izbačena najeminentnija komentatorska pera (Pančić, Randelj, ...) to više nije bio normalni list, jer je poprimio osobine okorelih žutara kao što su Kurir i Informer, više nije bilo razloga da ga čak i uzmem u ruke. Pitao sam prodavačicu gde redovno kupujem novine kako sada ide prodaja Dnevnika i dobio odgovor da je sada situacija neuporedivo lošija i da ga najviše kupuju stariji ljudi da pogledaju čitulje.
  • Semper

    26.11.2013 21:27
    Povika na vuka ....
    Pošto je sada Dnevnik postao bilten Gradskog odbora SNS-a interesuje me da li plaćaju te usluge i koliko.
  • sladja

    23.11.2013 20:25
    a sta je...
    ...sa medijskim pracenjem lika i dela Bojana Pajtica od strane Dnevnika. Koliko je to kostalo, ko je i da li je uopste placano?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti