U kineskim prodavnicama i dalje ne izdaju fiskalne račune

Iako je pooštrena kontrola kineskih radnji i izdavanja fiskalnih računa, u ovim prodavnicama u Novom Sadu sve je po starom.
Iako je Poreska uprava pooštrila kontrolu kineskih radnji i izdavanja fiskalnih računa, u ovim prodavnicama u Novom Sadu sve je po starom.

Kako se uverila reporterka Radija 021 koja je obišla Kineski tržni centar na Bulevaru oslobođenja, ni za jednu trgovinu kojoj je prisustvovala nije izdat račun.

Novosađanka K.S. za pazar od 300 dinara nije dobila račun, ali, kako kaže, to joj ne predstavlja problem jer nije u pitanju ništa vredno što bi morala da reklamira. "Kupila sam deci čarape i nisam dobila račun. To mi ne smeta, ali za veću sumu i nešto vrednije uvek tražim račun. Kada im tražim račun, onda mi daju, ali ovo su sitnice, pa mi nije važno", priča ona.

Maja Simović, koja je drugarici na poklon kupila sat u iznosu od 1.150 dinara, nije dobila račun. Na naše pitanje - šta bi uradila u slučaju reklamacije, ona kaže da o tome nije razmišljala.

Prodavci nisu želeli da prokomentarišu zašto ne izdaju račune, ali smo od pojedinih radnica saznali da uopšte nemaju fiskalnu kasu. Kako kaži, "one nemaju ništa s tim i samo rade svoj posao".

Podsetimo, nakon nedavnog sastanka sa Poreskom upravom u Beogradu, vlasnici kineskih radnji su obećali da će ubuduće izdavati fiskalne račune i prijavljivati radnike. Uz to, obećali su da će dnevnica biti 1.000 dinara.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović kaže za 021 da na problem s kineskim radnjama oni ukazuju već deset godina i da se po tom pitanju ništa ne preduzima. "Očigledno je da je to neko dobro platio da se ne radi, pre svega mislim na tržišnu inspekciju i poresku policiju. Nedospustivo je da izdavanja fiskalnih računa važi za sve ostale prodavce, a ne i za Kineze", smatra on.

Dodaje da je skeptičan po pitanju dogovora između Kineza i Poreske inspekcije. "To što su se dogovorili, ne znači ništa. Zašto to ne rade 10 i više godina? Sad im je odjednom palo na pamet. Više mi ovo liči na medijsku kampanju, nego na nešto što će se zaista sprovesti, ali voleo bih da me demantuju", kaže Papović.

Koordinatorka za kontrolu novosadske filijale Poreske uprave Jasna Baletić preusmerila nas je na centralu u Beogradu, ali odgovor iz Poreske uprave da li sprovode vanredne kontrole u Novom Sadu nismo uspeli da dobijemo. (Suzana Stojićević)

  • 100%Taksista

    28.11.2013 09:39
    Samo oštro kažnjavati
    U kineskim radnjama nema onoga ko može da prekontroliše količinu robe, ali fiskalni račun se može izdati. Postavite kontrolore i kažnjavajte novčano pa treći prekršaj Zatvaranje radnje. Zbog njih su mnoge SZR zatvorene, pošto je naš Preduzetnik sa SZR radio pošteno i propao. Uvesti fiskalne kase i Taksistima, (da mogu nabaviti samo oni koji imaju izmirene poreze i doprinose), pa oduzimati vozila onima koji rade bez nje, adve kazne za vlasnika table i treći put zatvaranje d.o.o. Taxi-delatnosti.
  • Jelena

    26.11.2013 17:52
    Nikad
    Sve je trulo u drzavi Srbiji, pa i to... Kineza na sve strane, i ne samo sto ne daju racune, vec su i neljubazni, maltretiraju radnike i vrlo su bahati. Sve u svemu katastrofa! Ja ih licno izbegavam kad god mogu.
  • -

    26.11.2013 10:38
    -
    @Maslinka
    odeca u secon hendovima ti je najmanje tri luta skuplja

    @jedna mama
    ajd' reklamirajte nesto u tempu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti