Na protestu zbog oduzimanja instrumenata, Novosađani jeli diplome

Oko 200 novosadskih muzičara i građana organizovalo je večeras protestni "Čas muzike" na Trgu slobode.
Oko 200 novosadskih muzičara i građana organizovalo je večeras protestni "Čas muzike" na Trgu slobode.

Protest je organizovan protiv represije vlasti nad umetnicima i muzičarima. Direktan povod za protest bilo je oduzimanje instrumenta bendovima koji su proteklog vikenda zatečeni da sviraju jedan čas nakon ponoći u nekoliko novosadskih klubova u centru grada.

Interventna jedinica u saradnji sa Žandarmerijom dobila je pritužbe građana na buku u Ulici Laze Telečkog, pa je obišla sve klubove i u tri lokala sprovela tu meru.

U policiji su tada naveli da su instrumenti oduzeti privremeno i da će protiv "učesnika u događajima biti podnete prekršajne prijave i zahtevi za trajno oduzimanje instrumenata".

Inicijator protesta Igor Mihaljević rekao je da je cilj protesta da natera vlast da muzičarima vrate otete instrumente. "Svi mi znamo da je u našem društvu najmanji problem buka posle ponoći. Kada se deca kasape mačetama, gangsteri, dileri i pedofili određuju ko sme, a ko ne sme da se pojavi u gradu i vlada ih podržava u tome, muzika je najmanji problem", kazao je Mihaljević.

Jedan od muzičara sa protesta, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da nadležni organi treba da ispituju ljude koji su opasni za zajednicu, a ne da oduzimaju muzičarima jedino oruđe za rad. Prema njegovom mišljenju, kazne u slučaju prekovremenog puštanja muzike u kafićima treba da snose vlasnici, a ne muzičari.

Pojedini učesnici pojeli diplome u znak protesta

Na protestu su učestvovali mladi koji su nezaposleni i svoj protest prema opštoj situaciji u društvu iskazali tako što je njih troje pred gradskom kućom pojelo svoje fakultetske diplome. Jedan od nezaposlenih koji je pojeo svoju diplomu, Marinko Velemir, kazao je da je završio mater studije, ali da nikako ne može da nađe posao. "Imam master diplomu tehničkih nauka. Mogu da budem i master nečeg drugog, ali šta će mi kada nemam para", dodao je Velemir.

Oni su na trgu postavili natpise "Iako sam bez veze, nisam bezvezan" i "Ko uči znaće, ko krade kupiće diplomu".

  • Mirko

    26.11.2013 07:02
    Plenidba
    Ja zahtevam da policija po telepu ljudima pleni kerove. Ali ja stvarno ne mogu nocima da spavam od ludijeg pasaha.

    Svidja mi se onaj zakon iz Amerike i EU, kada aperišu kerama glasne žice, pa se čuju onako smešno haf, haf...
  • 25.11.2013 09:44
    jes vala
    @Alexa

    svaka ti je na mestu, ka' u Njegosa :-)))

    Nisam muzicar, (cak nemam ni sluha) ali potpuno podrzavam stav da nisu ti mucenici krivi sto za par desetin evrica gaze otpadaju svako vece po ns kavanama.
    Isto tako, kao neko ko ima 35 god, radi odgovoran posao i ima malo dete a ujedno voli izlaske i kavane, potpuno podrzavam da se spusti granica izlazaka i da se pocinje sa svirkama ranije.
    U bariku (klub u njegosevoj. nisam vlasnik , niti radnik, samo volim tamo da izlazim :-)) su odlicno uradili. Svirka petkom, moras da rezervises sto a ako ne stignes do pola deset, pusha. Da vidis kako je sve puno pre deset.

    pozz svima,
    fuckin' ponedeljak, moram da radim...
  • 24.11.2013 22:20
    Buka
    Sta da radimo mi na Bulevaru. Zahtevamo da policija zapleni autobuse gradskog saobracaja, koji drndaju po celu noc, a od kojih ne mogu da spavam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti